Câteva zile din august, şi alte câteva din septembrie…
Atât mai e până atunci, aşa că scapă de griji, umple rezervorul şi fă-ţi timp pentru un weekend de zile mari la Albac, în Ţara Moţilor. Umblă zvonul că turismul e la mare, mare preţ acolo… Hai să vedem despre ce e vorba.
Ceea ce acum cinci ani începea timid, azi ne aşteaptă ca o mare sărbătoare a turismului naţional. Da, vorbim de unicul târg de turism rural din ţară, şi anume de Târgul Naţional de Turism Rural, din 4 şi 5 septembrie, ediţia VI. Se întâmplă în comuna Albac, încă din 2005, şi promite mult, mai ales că anul acesta avem de-a face cu un program îmbunătăţit.
Faţă de ediţiile trecute, acesta se anunţă „şi mai şi”, vorba ardeleanului. Concursuri de pescuit, de gastronomie, târguri meşteşugăreşti, expuneri de oferte turistice, seminarii pe teme de management turistic, drumeţii în munte, focuri de artificii, concerte şi, bineînţeles, multă voie bună - asta va însemna Albac 2010. Vino şi convinge-te singur. Gustă turismul în Ţara Moţilor, alături de agenţii de turism, proprietari de pensiuni şi, bineînţeles, alături de faimoşii moţi.
Dar hai să vedem programul…
Totul va începe sâmbătă (4 septembrie), la ora 10.00, când va fi startul târgului. Nu vor lipsi de acolo oficialităţile judeţului Alba, reprezentanţi ai agenţiilor de turism din toată ţara, proprietari de pensiuni, precum nici turiştii, simplii curioşi sau localnicii. De asemenea, câtorva agenţii de turism le vor fi acordate dimplome de excelenţă şi va fi lansată monografia „Albac - Inima Ţării Moţilor”.
Câteva clipe mai târziu (10.30), va avea loc vizitarea standurilor ce aparţin meşterilor populari, artizanilor şi pensiunilor, pentru ca mai apoi, la 11.00, să înceapă una din atracţiile de bază ale târgului. Ne referim aici la Concursul de Pescuit, manşa I, ce se va desfăşura pe râul Arieşul Mare şi la care sunt aşteptaţi pescari amatori şi profesionişti din toată ţara! E loc pentru toţi (mai multe află pe site-ul nostru www.cjalba.ro, la secţiunea diverse).
La ora 11.30 va urma „cireaşa de pe tort” a evenimentului, şi anume jurnalul de călătorie al târgului - expediţii de hipoturism şi cicloturism -, care va include călătorii în Apuseni pentru jurnaliştii din turism şi, bineînţeles, pentru orice doritori din cadrul târgului. Este vorba despre câteva drumeţii, atât călare cât şi cu bicicleta, pentru care doritorii vor putea opta. Totul se va desfăşura în permanenta asistenţă a Serviciilor Salvamont şi Turism, aşa cum a fost, de fapt, în cazul fiecărei drumeţii organizarte de Consiliul Judeţean Alba în cadrul diverselor evenimente. Pe scurt, ne vedem acolo!
Nici partea de dezbatere n-a fost scăpată din vedere. Vor avea loc, la ora 14.00, seminarii despre tot ceea ce înseamnă bună practică în domeniul ecomuzeelor, cu un model oferit de actori importaţi ai turismului din Italia. Începând cu ora 16.00, însă, târgul se va muta „afară”, urmând ca reprezentanţii agenţiilor de turism să viziteze pensiunile expozante.
Ultima zi, Duminica (5 septembrie), va începe mai devreme (08.30), cu a doua manşă a Concursului de Pescuit, tot în apele Arieşului. De la 09.00 se vor relua seminariile, de data asta cu accent pe ecoturism, turism activ şi ecomuzee, prin exemple de bună practică oferite de către Asociaţia Parcul Natural Apuseni. Pe urmă, la ora 11.00 se va deschide Concursul Gastronomic, devenit deja tradiţie pentru ceea ce înseamnă târgul de la Albac. Delicios, deci pofta mare!
Ora 12.00 va fi momentul decernării premiilor „Margareta de aur”, oferite de ANTREC (Asociaţia Naţională de Turism Rural, Ecologic şi Cultural) câtrva pensiuni meritorii. O oră mai târziu se va desfăşura Festivitatea de Premiere a câştigătorilor concursurilor de gastronomie (13.00) şi gastronomie (13.30). Şi, imediat apoi, de la 14.30, va începe jocul şi voia bună. Solişti folclorici de primă mână sunt aşteptaţi pe scenă, în cadrul concertului de muzică populară de la finele târgului.
Şi, fiindcă pregătirile sunt pe ultima sută de metri, să-i amintim pe organizatori, fără de care târgul ar fi doar un vis neîmplinit. E vorba de Consiliul Judeţean Alba şi Primăria Comunei Albac, sprijiniţi de partenerii ANTREC şi Asociaţia Ţara Vinului.
În sfârşit, de ce tocmai la Albac? De ce în nordul judeţului? Pentru că acolo se întinde ceea ce numim Ţara Moţilor, faimosul ţinut verde al Ardealului, unde turismul în sine are o istorie specială. Ştim cu toţii că Apusenii sunt, într-un fel, Mecca turismului rural de pretutindeni şi n-ar trebui să mire pe nimeni dacă despre moţi se ştiu, peste hotare, mai multe decât despre restul românilor. Acolo găseşti tradiţia păstrată şi peisajele neatinse. Nu te mai saturi să le priveşti, iar fotografii ştiu de ce…
Cam atât, ne vedem la Târg. Pe scurt, fii gata pentru un eveniment de care o să audă ţara.
Sursa: stiri turism alba
Sursa Foto: Rares Tileaga si Mihai Lazar
Imi pare rau ca nu am aflat mai devreme de acest targ de turism, as fi mers cu siguranta. N-am vizitat pana acum Albac niciodata.
RăspundețiȘtergere