Costesti, Cetatuia


De la Sarmizegetusa Regia pornim dupa un scurt popas catre o alta cetate dacica si anume, Costesti! Drumul trece printr-un fel de sat, chiar catun i-as spune desi in ultimul timp si acolo au rasarit o gramada de vile. Satul face parte din comuna Orastioara de Jos, judetul Hunedoara. Este un parcurs de aproximativ o jumatate de ora de mers pe jos, nu este deloc dificil, mai ales ca privelistea inconjuratoare este una de-a dreptul de vis.

Cetatea dateaza de pe vremea regelui Burebista si a fost distrusa in timpul razboiului daco-roman din 101-102. A fost refacuta destul de repede, dar abandonata complet in timpul razboiului din 105-106. Dealul "Cetatuia" reprezinta un punct de paza strategic cu vedere la o distanta foarte mare, plasat la intrarea in masivul Sureanu.

In fiecare an cand am ajuns la Costesti, ziua era aproape pe sfarsite. Culorile se amestecau pe cer, iar pomii se faleau cu podoabele lor. Livezile pline, liniste cat cuprinde, oratanii prin curti si mai nimeni care sa deretice la acea ora. Doar noi, o mana de curiosi urcam spre cetate, calcand pe urmele stravechilor strabuni. E un sentiment de nedescris, mai ales cand pasesti pentru prima data intr-un astfel de loc. Esti dintr-o data partas la istorie. Esti tu, cel care, lasand la o parte lumea, ai cutezat sa te apropii de inima dacilor.

Odata intrat in cetate (evident ce a mai ramas din ea) descoperi ca fiecare piatra fasonata ce a contribuit la ridicarea cetatii are o poveste. Zidurile late de 3 metri, dublate pentru a intari cetatea stau si astazi marturie iscusintei dacilor.

Vei desoperi aici ramasitele a doua turnuri locuinta construita la baza din piatra, iar in partea superioara din caramizi, desi ar trebui sa va imaginati un pic cum ca acele caramizi erau de fapt niste blocuri imense, nu clasicele caramizi din zilele noastre. Turnurile erau folosite de catre sacerdoti, preotii daci cei mai inalti in grad. Langa aceste turnuri locuinta veti descoperi o uimitoare scara din piatra fasonata lata de 3 metri, care ducea catre unul dintre aceste doua turnuri. Pe laturi, scara avea prevazute niste jgheaburi pentru scurgerea apei, iar in fata ei era o poarta de lemn.

Incinta sacra a cetatii este separata de partea locuibila, ca de altfel in fiecare cetate dacica. La Costesti Cetatuia intalnim patru sanctuare, toate sub forma de patrulater, precum si un turn de observatie. Sanctuarele sunt realizate cu piloni de piatra, circulari, din care astazi se pastreaza doar baza ascestora.

Nu stiu daca numai maretia constructiei, imaginatia care trebuie sa lucreze din plin in astfel de locuri sau cadrul natural te ajuta sa ai o stare deosebita aici. E o liniste care parca iti intra in suflet, un peisaj de vis, ce te posteaza pentru cateva clipe undeva deasupra lumii. Te uiti in jur la dealurile acelea si vezi dincolo de ele. Asculti linistea si vantul si auzi sunetele buciumului de altadata si tipatul soimilor. Privesti cu ochii sufletului fiecare coltisor de zare si vezi cum rasar ca altadata focurile vii. Sunt inca aici, n-au plecat nicaieri. Si nici n-au sa plece vreodata!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu