Templul de la Sinca Veche


Despre Sinca Veche si templul de acolo s-a scris si s-a uitat. S-au rescris multe si, an de an, la Sinca Veche vin tot mai multi vizitatori. Ce are special acest loc, de ce atrage turistii, cum de a aparut in zona si o manastire vom vedea pas cu pas. Popas la Sinca Veche. Localitatea cu acest nume era altadata satul din care au plecat multime de oameni, obligati de Maria Teresa sa treaca la catolicism. Daca ajungi in zona vei intelege hotararea lor.

Manastirea rupestra sau Templul Ursitelor cum ii mai spun si astazi oamenii locului este un asezamant a carui datare se pierde in negura timpului. Unii spun ca ar avea in jur de 5000 de ani. Altii, ca este doar o manastire de secol XIII. Oricum ar fi, recomandam sa nu dai acultare indicatorului pe care scrie, trufas: Manastirea Rupestra Sinca Veche, secolul XIII, 3 km. Istoria din ziua de azi ne arata cu un bun simt remarcabil ca alaturarea "Sec. XIII si Rupestru" se incadreaza la categoria SF.
Revenind la Sinca Veche, asezarea rupestra se afla la 45 de km de Brasov. Daca vii dinspre Bucuresti, drumul te va purta prin Rasnov, Zarnesti, Poiana Marului si apoi Sinca Noua, Sinca Veche.Se spune ca acolo ar fi fost si un templu dacic, aferent uncei cetati dacice ce strajuieste si acum, de sub haina grea a pamantului, muntii si vaile. Dar, mai mult decat atat, acest templu enigmatic genereaza multe povesti. Daca ajungi mai pe seara, cand forfota vizitatorilor se mai potoleste, ai timp destul sa cercetezi in voie zona.

Templul este format din doua altare, construite in spirala. Comunicarea intre aceste altare se facea prin ochiul magic, pe care il vedeti mai jos, ochi care simboliza si comunicarea cu "lumea de dincolo".

Urmand cu privirea spirala ce alcatuieste incaperile vei da cu ochii de o spartura in tavanul templului. Spartura aceasta, construita tot in spirala are, spre surprinderea multora, forma unui simbol energetic bine cunoscut: Yin si Yang!
Acelasi simbol se regaseste si in interiorul Stelei lui David, cea inscrisa pe peretele altarului uneia dintre incaperi. Se spune ca in anumite zile, mai exact doar trei pe an, razele soarelui patrund prin aceasta spirala si, uimitor, se reflecta exact in interiorul Stelei lui David, in altarul precrestin. Inca n-am verificat aceasta informatie, dar localnicii, pot jura ca, desi nu exista nimic in acest templu care sa reflecte lumina solara, totusi ea se reflecta pe peretele altarului!Nu am uitat nici figura legendarului Zamolxe, pastrata de-a lungul mileniilor, chiar pe peretele altarului precrestin. Localnicii spun ca este chipul lui Zamolxe. Unii turisti cred ca este vorba doar de un anume rege dac sau un preot important care oficia slujbele in acest locas. Indiferent cine a fost in realitate, stramosii nostri l-au considerat demn sa fie asezat in stanga altarului.(Observati grija cu care este pastrat un obiectiv de patrimoniu national, acoperit de ceara...)

O serie de orificii sapate in stanca dau baiai de cap turistilor. Arata a locasuri pentru pergamente sau cine stie ce alte inscrisuri stravechi. Cuminti, tacute, isi asteapta descifrarea ca mai toate enigmele de la Sinca Veche. De altfel, multe sunt legendele care invaluie templul de la Sinca Veche. Tot de la localnici am aflat ca, in vechime, toata spirala care formeaza templul era impodobita cu cristale si pietre semipretioase. Mai mult, turistii pot face o multime de poze in interiorul templului, dar numai unii pleaca acasa cu aceste "suveniruri" in timp ce altii nu-si explica de ce, pe fotografiile lor nu se vede nimic. Am experimentat si eu acum ceva timp aceasta ciudatenie, pe care o trec la categoria Neelucidate. Trei aparate foto, trei persoane, numai doua au plecat acasa cu poze de la Sinca Veche.

Manastirea Rupestra si Manastirea Ortodoxa Sinca Veche

De cativa ani incoace, o asociatie care are ca obiectiv conservarea si promovarea sitului de la Sinca Veche a construit nu departe de templu, o manastire ortodoxa. Ciudata alaturare din anumite puncte de vedere, tinand cont ca turistii, mai nou, nu stiu ce carare sa apuce mai intai: drumul Bisericii sau drumul catre manastirea Rupestra? Ideal ar fi sa fie vizitate amandoua. Cu toate acestea, poate alaturarea nu e dintre cele mai fericite avand in vedere ca in incinta templului rupestru dai nas in nas cu cersetori pripasiti de altfel pe langa manastirea ortodoxa, ca peste tot in Romania, incercand sa sensibilizeze turistii pentru cativa banuti.
Trecand si peste acest inconvenient, ca orice turist care ajunge pe aceste meleaguri, incepi sa te intrebi, oare cei care se ocupa de protejarea acestui loc sunt de acord ca templul Ursitelor, monument care ar trebui sa se inscrie in patrimoniul cultural al tarii sa fie mazgalit de grafitti, sa fie "pictat" in ceara de toti credinciosii care confunda chiar si un altar "pagan" cu un suport pentru lumanari?


Manastirea Ruperstra Sinca Veche iti taie rasuflarea. Aici gasesti, la o prima vizita, urme sapate in piatra ale unei credinte stravechi. Aici simti si vezi cu ochii tai ca inaintasii nostri nu erau chiar atat de inapoiati pe cat ii credem astazi. Mai mult, in vreme ce Templul ramane in urma-ti, marturie pentru alte zeci de lumari topite pe peretii sai, tu, pelerin, frate cu drumul, pleci de la Sinca Veche cu o liniste nefireasca.
Timpul ti se opreste in loc. Esti departe de forfota oraselor, departe de ganduri care alearga cu viteza vantului, departe de cotidian. Odata cu seara, drumul pe care pasesti este incununat de linistea de la Sinca. Esti inconjurat de munti... de la stanga la dreapta vezi numai crestele Masivilor Bugeci si Fagaras. O lume nefireasca descoperi la poalele lor. Odata cu ea, o parte din legendele Templului de la Sinca Veche...
Photo Copyright: Iatalumea.blogspot.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu