România Trezeşte-te!


Din visu-acesta-ntunecat
Ridică-te şi umblă, 
Fără de păcat!

Trezeşte-te şi ia-ţi din colb
Cuşma ce ai uitat, 
Cât ai fost rob!

Însufleţeşte-ţi pieptu' a născare
Şi dă-i crezului tău, 
Puterea de-a fi tare!
Sa te înobileze oriunde ai să mergi
Şi nu tot cu dispreţ
Poporul tău să negi!

Ridică-te şi umblă
Popor năpăstuit
Căci multă vreme pe o roată
Ai stat tu răstignit!

Fii mândru de sângele ce-ţi curge şi-azi prin vene
Fii gata iar de luptă
Când bunii-or să te cheme!

Şi nu cu frică şi ochii în pământ
Să împlineşti străvechiul, sfântul legămănt!
Ci cu curaj şi în picioare stând
Nu în genunchi, o viaţă tot slujind!

Fii dreaptă, România mea
Căci timpul se tot scurge din clepsidra ta!
Trezeşte-te şi luptă pentru ce-i al tău
Neam şi pământ,
Trecut şi viitorul nou!

Fă-ţi tu destinul nescris şi nejucat la sorţi
Şi nu mai sta cerşind, cu mana-ntinsă pe la porţi!
Ridică iar privirea, priveşte înainte
Ridică-te şi calcă, pe lacrimi şi cuţite!

Să nu-ţi mai stea în cale
Nici hoţi, şi nici duşmani
Şi tu nu te mai vinde
Pe mai nimic, la vămi!

Eşti sânge nobil, cu greu şi luptă aparat!
Respiră România şi ia-ţi ce ţi-a fost dat!

Şi strigă-ţi de departe şi vrerea, LIBERTATEA
Revino-ţi ROMANIA şi cere-ţi demnitatea!

Isa Iordache

Sărbătoare în cetatea Unirii!

Ca în fiecare an, Alba Iulia îmbracă odată cu Ziua Naţională a Românilor, strai de sărbătoare. Doar că anul acesta, manifestările pregătite de oficiali vor readuce atmosfera Marii Uniri, dar şi pe cea a vremurilor apuse, printre participanţii de astăzi. Astel, Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia pregăteşte o surpriză deosebită celor care îi vor trece pragul de Ziua Naţională a României.

În acest sens, publicul vizitator va fi întâmpinat de peste 20 personaje istorice, de la omul preistoric, dac, legionar roman, cavaler medieval, conte şi contesă, până la un fruntaş politic interbelic participant la Marea Adunare de Alba Iulia, din 1 Decembrie 1918. Dar nici personalităţile istorice româneşti nu vor lipsi, regele Ferdinand I, regina Maria, Mihai Viteazul, Horea, Avram Iancu şi Traian vor fi şi ei prezenţi la muzeul albaiulian.

Alături de aceste personaje, interpretate de angajaţii muzeului, vizitatorii vor mai putea admira expoziţia de bază dar şi nu mai puţin de 4 expoziţii temporare, extrem de spectaculoase: Evoluţia Armelor: din preistorie până în epoca modernă, Salonul Internaţional de Machete- Alba Iulia 2010, Doi exploratori din judeţul Alba: Franz Binder şi Samuel Fenichel şi Camee şi geme din colecţia Muzeului Naţional al Unirii.

Muzeul Naţional al Unirii va fi deschis de la ora 11.00 până la ora 19.00. Intrarea în Sala Unirii va fi liberă.


Aşadar, La Mulţi Ani, România! Vei reuşi să ne înveţi şi anul acesta ce înseamnă să iubeşti româneşte şi, mai ales, ce înseamnă sa îţi preţuieşti înaintaşii! Şi unde altundeva, dacă nu aici, în marea cetate a Marii Uniri! La mulţi ani, România! La mulţi ani, Alba Iulia!

Manastirea Tismana - sfintenie in tacere

"Veniti la Tismana: liniste, dumbravi minunate si ape curgatoare ce tasnesc de pretutindeni"… Asa s-ar putea caracteriza in cateva cuvinte pretiosul lacas, Tismana. O liniste rascolitoare, un aer incarcat de sfintenie, un peisaj de basm si un clopot batran care anunta in ceasurile importante, veghea. Nu, nu este o poveste. Este reala si se afla in judetul Gorj. Si, dincolo de datele istorice fara indoiala, deosebit de importante, ceea ce conteaza si ramane in suflete este starea pe care o ai in asemenea locuri, precum Tismana.

Ctitorie a Cuviosului Nicodim, alaturi de o alta perla a ortodoxiei romanesti Vodita, manastirea Tismana dateaza inca din secolul al XIV-lea, din vremea domnitorului Vladislav (Vlaicu) Voda. De-a lungul timpului, manastirea a suferit transformari, imbunatatiri dar si tot felul de nenorociri. Biserica a fost sfintita la 15 august 1378, purtand hramul “Adormirea Maicii Domnului”. Este construita în stil bizantin, plan triconic, cu ziduri de piatra foarte groase, cu trei turle pe naos, pronaos si pridvor si este sustinută de contraforti şi de pridvorul ce înconjoară pronaosul si o parte din naos.

Cu toate ca timpul si-a lasat amprenta in zidurile groase, in pictura ce impodobeste cu maiestrie peretii vestitului lacas, el nu a reusit sa inlature un singur lucru, cel mai important: credinta. Manastire de monahii, Tismana este la ora actuala un exemplu graitor al ortodoxiei romanesti si un loc vizitat anual de sute de pelerini, chiar si de peste hotare.
 

Licurici si rugaciuni nocturne

Cand intri pe poarta manastirii,descoperi o lume cu totul noua. Dincolo de norii grei ai diminetii,

Salonul International de machete, 2010


Acum, in prag de iarna, Alba Iulia va gazdui la Muzeul National al Unirii o expozitie deosebita: Salonul International de machete, Alba Iulia 2010!

Una peste alta, organizatorii vor pune la dispozitia publicului, sute de machete si diorame. Acestea sunt realizate de machetisti din diferite centre de profil din Romania, Ungaria, Italia si Turcia.

Veti putea admira tot felul de machete reprezentand avioane, elicoptere, tancuri, trenuri, tramvaie, nave maritime, diorame si figurine, realizate cu multa grija si migala de pasionatii in domeniu.

Cu siguranta ca va fi o experienta interesanta pe care ar fi bine sa nu o ratati! Si, daca tot avem expozitie noua, atunci va invitam si la vernizajul acesteia, care va avea loc in data de 23 noiembrie, incepand cu ora 12, la Muzeul National al Unirii Alba Iulia!

Diwali, Festivalul Luminilor

India ofera celor care o viziteaza un exemplu graitor despre pastrarea cu neclintire a unor traditii de mii de ani ce reprezinta adevarate lectii de viata. Asa este si Diwali, Festivalul Luminilor, care va avea loc aici intre 5-9 noiembrie. Daca ai ajuns sa vizitezi acesta destinatie, te invitam sa iei parte la acest ceremonial care dureaza cinci zile. Nimic din ceea ce stiai pana acum despre celebrarea zeitatilor nu ti se va parea cunoscut aici. 

Denumit si Festivalul Luminior, Diwali este de departe cel mai raspandit moment multicolor de sarbatoare al indienilor. Este o sarbatoare a bucuriei, a fericirii, a luminii si exuberantei. Raspandit pe intreg teritoriul Indiei, festivalul incepe la jumatatea lunii hinduse Kartik (este a opta luna din an, octombrie/ noiembrie).
Pe toata durata celor cinci zile cat tine acest festival, lampi cu ulei si lumanari sunt aprinse si lasate sa arda tot timpul noptii in interiorul si exteriorul caselor. Festivalul reprezinta o feerie de culori, lumina si bucurie. In traditia hindusa lumina simbolizeaza bunatatea si este specifica zeitatilor pe care acestia le venereaza in timpul sarbatorii Diwali. In fiecare dintre cele cinci zile este celebrata o anume zeitate.

Halloween-ul si Sarbatoarea Sufletelor

La 31 octombrie, oameni din lumea intreaga sarbatoresc Halloween-ul. In ultimii ani aceasta sarbatoare a luat amploare, asa ca daca te afli mai ales in America, dar nu numai, te poti bucura alaturi de cei dragi de o traditie specifica doar catolicilor, dar respectata ca si moment festiv de nenumarati oameni.

Sarbatorit inca din secolul al VII-lea e.n., Halloweenu-ul avea ca data de celebrare ziua de 13 mai. Ulterior, odata cu trecerea timpului, Ziua Tuturor Sfintilor cunoscuti si necunoscuti este sarbatorita la data de 31 octombrie de catre catolici si anglicani deopotriva, dar si de catre o buna parte a ortodocsilor.

Dar catolicii si anglicanii mai au in calendar o sarbatoare tot la fel de importanta: Sarbatoarea Sufletelor. Este o zi in care cei vii se roaga pentru ca sufletele celor morti sa fie primite in Rai. Sarbatoarea are o traditie care dateaza inca din secolul al V-lea e.n. chiar daca la acea vreme nu era celebrata ca astazi la data de 2 noiembrie. Totusi, ceva din acest ritual de celebrare a fost pastrat pana in zilele noastre, si anume rugaciunea pentru cei decedati.


Masti - expozitie fotografica la Muzeul Taranului Roman

Sambata, 30 octombrie, va avea loc la Muzeul Taranului Roman, Sala Foaier, vernisajul dublei expozitii itinerante de fotografie „Masti”. Vernisajul va incepe la orele 17.

Parte a Festivalului International de Muzica de Camera „SoNoRo”, evenimentul reprezinta intalnirea cu artistii fotografi Hiroshi Watanabe (Los Angeles) si Dragos Lumpan (Bucuresti), oferind ocazia experimentarii vizuale a temei din acest an a Festivalului: „Un Ballo in Maschera”.

„Ursi si alte masti”, ne face cunostinta cu obiceiurile de anul nou din Romania contemporana. Fotografiile lui Hiroshi Watanabe au in centrul atentiei mastile unei celebre scoli teatru Noh, cea a clanului Naito. Exceptionalitatea acestora nu este doar amprenta vechimii lor, ci si emblema unei unice maiestrii.

Palatul Sturdza, martirul de la Miclauseni

Frumusetea o gasesti in orice colt al acestei tari te-ai afla. Nu e nevoie sa cauti prea mult, nu e nevoie sa strabati sute de kilometri, pentru ca ea se afla, chiar daca uneori ascunsa de privirile curiosilor, aproape oriunde.
La 65 de km de Iasi, intr-o frumoasa padure ce aminteste de basmele copilariei se afla un castel. Fara indicatoare pe drum, fara porti din fier forjat, fara majordomi la intrare. E un castel care si astazi aminteste de prigoana parca urzita din zorile genezei, asupra acestui popor si a patrimoniului sau. E castelul Sturdza, o importanta piesa arhitecturala in cultura poporului nostru.

Edificiul are o poveste trista, la fel ca majoritatea obiectivelor cu potential turistic de la noi din tara. Ridicat in stil neogotic de familia Sturdza intre 1880 - 1904 pe locul vechiului conac, castelul te duce imediat cu gandul la impunatoarele castele feudale sau la Palatul lui Cuza, de la Ruginoasa.


Castelul a fost parasit in timpul celui de-al doilea razboi mondial si folosit drept adapost pentru prizonierii nemti. In iarna anului 1944, rusii au folosit o mare parte din valoroasele carti din colectiile familiei Sturdza pe post de combustibil, iar altele, la impachetarea marfurilor. Din 1960, castelul Sturdza a folosit drept sediu pentru un centru de plasament pentru copiii cu handicap psihic sever. In acea perioada, un incendiu a mistuit mansarda si ultimile piese originale din mobilierul castelului. Apa cu care a fost stins incendiul a ajutat la degradarea progresiva a peretilor castelului. Si asa, gloria si frumusetea de altadata, truda familiei Sturdza s-a risipit, bucata cu bucata, cu fiecare usa sau geam smulse, cu fiecare portiune de pardoseala furata si folosita ca lemne de foc.


Castelul a fost donat de Ecaterina Cantacuzino, in 1947 Episcopiei Romanului, impreuna cu biserica ctitorita de parintii sai (Gheorghe si Maria Sturdza) si aflata in apropierea castelului, precum si 30 de hectare de padure. Azi, castelul se afla sub obladuirea Mitropoliei Moldovei si Bucovinei.

Manastirea Miclauseni, Biserica construita de familia Sturdza, locul unde si astazi se inalta rugaciuni de multumire si poate, de reinvierea celui ce a fost odata, domeniul familiei Sturdza.

Lucrarile de restaurare se presupune ca ar fi inceput. Intr-adevar, pe dinafara castelul te trimite lesne cu gandul la legendele cu printese si cavaleri pe cai albi, la o perioada de prosperitate si bunastare materiala. In interior nu am reusit sa vad mai nimic. Dar...

Iti taie rasuflarea. Fiecare turn, fiecare piesa arhitecturala, fiecare fereastra, ascunde cate o poveste. Fiecare usa inchisa, inchide dincolo de ea, o sala de bal, plina cu printi, printese, voaluri, rochii scumpe, biblioteci imense si carti vechi. Ar fi frumos sa le vedem aievea iarasi, nu-i asa? Ar fi frumos sa trecem pragul acestui castel si sa pasim intr-o lume care, desi nu e departe de zilele noastre, e din pacate, demult uitata!

Cum am putea oare sa pastram macar, daca nu sa reinviem frumusetea? Prin cinste? Prin respect? Prin implicare? Poate ar fi un pas... dar noi inca n-am invatat sa mergem, in acest fel. Inca ne impiedicam. Iar piedica noastra se numeste Ignoranta!

Pana cand vom ajunge sa mergem iarasi in picioare, castelul de la Miclauseni, ca de altfel nenumarate obiective turistice importante va ramane tacut, in urma noastra, acelora putini care-i trec prin fata anual, cu portile inchise!

Începe SoNoRo!

Festivalul Internaţional de Muzică de Cameră SoNoRo, aflat anul acesta la a cincea ediţie, va avea loc între 31 octombrie şi 14 noiembrie la Bucureşti, Iaşi şi Cluj. Peste 30 de artişti internaţionali de cel mai înalt nivel vor susţine 14 concerte în 13 locaţii spectaculoase. 9 concerte sunt programate la Bucureşti, unul la Iaşi şi 4 la Cluj. 

Concertul de deschidere va avea loc în Sala Unirii din Palatul Cotroceni.Pentru prima oară, Festivalul SoNoRo are în acest an un titlu: „Un ballo in maschera“ sau „Bal mascat“. Repertoriul inclus în programul festivalului, precum şi evenimentele conexe ale acestuia au fost inspirate din motivul măştilor, balului şi al carnavalului. 

În plus, pentru a marca aniversarea a  200 de ani de la naşterea lui Frédéric Chopin şi a lui Robert Schumann, creaţia muzicală a celor doi compozitori va ocupa un loc central în programul festivalului. Motivul măştilor şi al carnavalului se vor regăsi atât în dubla expoziţie de fotografie semnată Hiroshi Watanabe şi Dragoş Lumpan, cât şi în proiecţiile video şi de film cu care Festivalul SoNoRo îşi va delecta publicul.„Anul 2010 este un an important pentru SoNoRo. 

Expoziţie culturala la Muzeul Unirii, Alba Iulia!



În perioada 25 septembrie – 24 octombrie 2010 va avea loc la Muzeul Naţional al Unirii, expoziţia Relaţii culturale româno-italiene, oglindite în patrimoniul muzeului albaiulian (secolele XVI-XXI).
Manifestarea este dedicată reconstituirii unor interesante relaţii culturale, pe care acest spaţiu identitar, respectiv Alba Iulia şi împrejurimile sale, le-a cultivat de-a lungul secolelor cu zona actualei Italii. Raportarea are în vedere o perioadă istorică lungă, de aproape şase sute de ani. Tocmai Cu această ocazie va fi expus un bogat fond de tipărituri vechi şi moderne italiene din colecţiile muzeului albaiulian.

Targul de turism de la Albac!

Câteva zile din august, şi alte câteva din septembrie…  

Alaiul...
Atât mai e până atunci, aşa că scapă de griji, umple rezervorul şi fă-ţi timp pentru un weekend de zile mari la Albac, în Ţara Moţilor. Umblă zvonul că turismul e la mare, mare preţ acolo… Hai să vedem despre ce e vorba.

Ceea ce acum cinci ani începea timid, azi ne aşteaptă ca o mare sărbătoare a turismului naţional. Da, vorbim de unicul târg de turism rural din ţară, şi anume de Târgul Naţional de Turism Rural, din 4 şi 5 septembrie, ediţia VI. Se întâmplă în comuna Albac, încă din 2005, şi promite mult, mai ales că anul acesta avem de-a face cu un program îmbunătăţit.
Faţă de ediţiile trecute, acesta se anunţă „şi mai şi”, vorba ardeleanului. Concursuri de pescuit, de gastronomie, târguri meşteşugăreşti, expuneri de oferte turistice, seminarii pe teme de management turistic, drumeţii în munte, focuri de artificii, concerte şi, bineînţeles, multă voie bună - asta va însemna Albac 2010. Vino şi convinge-te singur. Gustă turismul în Ţara Moţilor, alături de agenţii de turism, proprietari de pensiuni şi, bineînţeles, alături de faimoşii moţi.
Dar hai să vedem programul…
Romance, romani...
Totul va începe sâmbătă (4 septembrie), la ora 10.00, când va fi startul târgului. Nu vor lipsi de acolo oficialităţile judeţului Alba, reprezentanţi ai agenţiilor de turism din toată ţara, proprietari de pensiuni, precum nici turiştii, simplii curioşi sau localnicii. De asemenea, câtorva agenţii de turism le vor fi acordate dimplome de excelenţă şi va fi lansată monografia „Albac - Inima Ţării Moţilor”.
In multime...
Câteva clipe mai târziu (10.30), va avea loc vizitarea standurilor ce aparţin meşterilor populari, artizanilor şi pensiunilor, pentru ca mai apoi, la 11.00, să înceapă una din atracţiile de bază ale târgului. Ne referim aici la Concursul de Pescuit, manşa I, ce se va desfăşura pe râul Arieşul Mare şi la care sunt aşteptaţi pescari amatori şi profesionişti din toată ţara! E loc pentru toţi (mai multe află pe site-ul nostru www.cjalba.ro, la secţiunea diverse).
In apele Ariesului
La ora 11.30 va urma „cireaşa de pe tort” a evenimentului, şi anume jurnalul de călătorie al târgului - expediţii de hipoturism şi cicloturism -, care va include călătorii în Apuseni pentru jurnaliştii din turism şi, bineînţeles, pentru orice doritori din cadrul târgului. Este vorba despre câteva drumeţii, atât călare cât şi cu bicicleta, pentru care doritorii vor putea opta. Totul se va desfăşura în permanenta asistenţă a Serviciilor Salvamont şi Turism, aşa cum a fost, de fapt, în cazul fiecărei drumeţii organizarte de Consiliul Judeţean Alba în cadrul diverselor evenimente. Pe scurt, ne vedem acolo!
Opinci, pe pamant romanesc
Nici partea de dezbatere n-a fost scăpată din vedere. Vor avea loc, la ora 14.00, seminarii despre tot ceea ce înseamnă bună practică în domeniul ecomuzeelor, cu un model oferit de actori importaţi ai turismului din Italia. Începând cu ora 16.00, însă, târgul se va muta „afară”, urmând ca reprezentanţii agenţiilor de turism să viziteze pensiunile expozante.
Ochi si urechi...
Ultima zi, Duminica (5 septembrie), va începe mai devreme (08.30), cu a doua manşă a Concursului de Pescuit, tot în apele Arieşului. De la 09.00 se vor relua seminariile, de data asta cu accent pe ecoturism, turism activ şi ecomuzee, prin exemple de bună practică oferite de către Asociaţia Parcul Natural Apuseni. Pe urmă, la ora 11.00 se va deschide Concursul Gastronomic, devenit deja tradiţie pentru ceea ce înseamnă târgul de la Albac. Delicios, deci pofta mare!
Carul cu merinde
Ora 12.00 va fi momentul decernării premiilor „Margareta de aur”, oferite de ANTREC (Asociaţia Naţională de Turism Rural, Ecologic şi Cultural) câtrva pensiuni meritorii. O oră mai târziu se va desfăşura Festivitatea de Premiere a câştigătorilor concursurilor de gastronomie (13.00) şi gastronomie (13.30). Şi, imediat apoi, de la 14.30, va începe jocul şi voia bună. Solişti folclorici de primă mână sunt aşteptaţi pe scenă, în cadrul concertului de muzică populară de la finele târgului.
Patru frati
Şi, fiindcă pregătirile sunt pe ultima sută de metri, să-i amintim pe organizatori, fără de care târgul ar fi doar un vis neîmplinit. E vorba de Consiliul Judeţean Alba şi Primăria Comunei Albac, sprijiniţi de partenerii ANTREC şi Asociaţia Ţara Vinului.
Icoana din coji de ou
În sfârşit, de ce tocmai la Albac? De ce în nordul judeţului? Pentru că acolo se întinde ceea ce numim Ţara Moţilor, faimosul ţinut verde al Ardealului, unde turismul în sine are o istorie specială. Ştim cu toţii că Apusenii sunt, într-un fel, Mecca turismului rural de pretutindeni şi n-ar trebui să mire pe nimeni dacă despre moţi se ştiu, peste hotare, mai multe decât despre restul românilor. Acolo găseşti tradiţia păstrată şi peisajele neatinse. Nu te mai saturi să le priveşti, iar fotografii ştiu de ce…
Apusenii...
Cam atât, ne vedem la Târg. Pe scurt, fii gata pentru un eveniment de care o să audă ţara.
Sursa Foto: Rares Tileaga si Mihai Lazar

Expozitie "Atunci si Acum" la Gradina cu artisti!

In perioada 28-29 august, Gradina cu Artisti va gazdui la Palatul Sutu din Capitala, editia de vara. Evenimentul cuprinde ateliere de pictura, hand-made, olarit, fotografie, teatru si muzica.
In cadrul proiectului Gradina cu artisti, atelierul de fotografie va fi sustinut de catre Lucian Vasile si Mihai Manole ce vor prezenta si expozitia intitulata "Atunci si Acum".

Despre proiectul "Atunci si Acum"

Orasele sunt precum niște organisme vii care se nasc și îmbătrânesc, transformându-se de-a lungul timpului. Patrimoniul arhitectural, atât cât a supraviețuit cutremurelor, bombardamentelor, dar mai ales demolărilor comuniste, reprezintă memoria și identitatea unei localități. În jurul sau în interiorul zidurilor s-au desfășurat evenimente uneori comice, alteori dramatice, viețile oamenilor împletindu-se cu existența clădirilor. Toate aceste evenimente s-au reflectat pe fațadele imobilelor, sub presiunea curentelor arhitecturala, ideologiilor, factorilor naturali sau a războaielor.

Având în minte toate cele de mai sus, în februarie 2009 am pornit proiectul AtunciSiAcum, iar după un an și jumătate am reușit să realizăm peste 80 de antiteze din 12 orașe din România. Ideea este relativ simplă: lângă o poză veche alăturăm o poză din prezent realizată dintr-un unghi asemănător, iar apoi căutăm diferențele. Unele case și-au pierdut decorațiuni de pe fațadă, alte imobile au fost sub sau supra-înălțate, unele construcții au fost adăugate corpurilor vechi. Toate aceste detalii fac parte din istoria orașelor în care trăim și a căror identitate încercăm în ultimii 20 de ani să o regăsim.

Daca vreti sa va faceti o idee legata de editia anterioara a Gradinii cu Artisti, click aici!

FanFest la Rosia Montana




Festivalul FanFest reia traditia promovarii Rosiei Montane in acest an! Drept urmare ne vom strange cu mic cu mare, intre 13-15 august chiar in satul Rosia Montana, pentru trei zile de buna dispozitie, muzica, dans si o multime de informatii despre ecologie si mediu!

Montaniada 2010


Impatimitii muntelui vor avea ocazia sa-si testeze cotele adrenalinei la cea de-a treia editie a Montaniadei care va avea loc in perioada 08-11iulie,  in Muntii Fagaras zona Piscu Negru – Cabana Capra!

In acest sens, organizatorii au pus la dispozitia celor care iubesc muntele, tot felul de activitati: drumetii (traseu montan Balea Lac – Vanatoarea lui Buteanu – Fereasta Zmeilor – Lacul si Caldarea Capra – Minele de la Capra – Cabana Capra), tiroliana 200 m, pod indian, “10 probe de armata”,”la rodeo”. Mai mult, veti avea ocazia sa invatati putin alpinism; vor fi tot felul de joculete, tir cu arcul, paintball, foc de tabara, muzica folk (invitat surpriza), cantece de munte la chitara si bineinteles actiuni de ecologizare a zonei si traseului. 


Si cum munte fara muzica si mai ales, fara folk nu exista, Montaniada l-a mobilizat si pe Mircea Baniciu, in mijlocul distractiei.

Premiile concursului constau in echipament montan: corturi, saci de dormit, izoprene, rucsaci, pioleti, hamuri, termosuri, primusuri, busole, lanterne frontale, harti, bete trekking si multe alte premii surpriza. Start la distractie!

Cetatea Poienari - ziduri care vorbesc


Romania este plina de legende. Dar, mai ales, este plina de marturii ale acestor legende.

Cetatea Poienari, una din fortificatiile lui Vlad tepes, atat de ravnita de turci, sta marturie atator secole de continuitate romaneasca pe aceste meleaguri. La doar 4 km de barajul Vidraru, cetatea Poienari nu este un loc la care ajunge oricine.

Templul de la Sinca Veche


Despre Sinca Veche si templul de acolo s-a scris si s-a uitat. S-au rescris multe si, an de an, la Sinca Veche vin tot mai multi vizitatori. Ce are special acest loc, de ce atrage turistii, cum de a aparut in zona si o manastire vom vedea pas cu pas. Popas la Sinca Veche. Localitatea cu acest nume era altadata satul din care au plecat multime de oameni, obligati de Maria Teresa sa treaca la catolicism. Daca ajungi in zona vei intelege hotararea lor.

Manastirea rupestra sau Templul Ursitelor cum ii mai spun si astazi oamenii locului este un asezamant a carui datare se pierde in negura timpului. Unii spun ca ar avea in jur de 5000 de ani. Altii, ca este doar o manastire de secol XIII. Oricum ar fi, recomandam sa nu dai acultare indicatorului pe care scrie, trufas: Manastirea Rupestra Sinca Veche, secolul XIII, 3 km. Istoria din ziua de azi ne arata cu un bun simt remarcabil ca alaturarea "Sec. XIII si Rupestru" se incadreaza la categoria SF.
Revenind la Sinca Veche, asezarea rupestra se afla la 45 de km de Brasov. Daca vii dinspre Bucuresti, drumul te va purta prin Rasnov, Zarnesti, Poiana Marului si apoi Sinca Noua, Sinca Veche.Se spune ca acolo ar fi fost si un templu dacic, aferent uncei cetati dacice ce strajuieste si acum, de sub haina grea a pamantului, muntii si vaile. Dar, mai mult decat atat, acest templu enigmatic genereaza multe povesti. Daca ajungi mai pe seara, cand forfota vizitatorilor se mai potoleste, ai timp destul sa cercetezi in voie zona.

Dorna Candrenilor


Oameni paşnici candrenii. Şi straşnici bărbaţi. Aşa cum le stă bine unor haiduci obişnuiţi cu muntele şi dumul. Mulţi dintre cei care locuiesc acum prin părţile Dornei se trag din neamul Candrenilor. Se spune că demult, prin părţile acelea s-a aciuit un haiduc, Candruţ venit din ţinutul Transilvaniei intemeind aici o familie.

În timp, neamul lui s-a mărit, aşa că la un moment dat s-a format o comună, pe nume Dorna Candrenilor. Şi în comuna asta, toţi purtau numele de Candreni, iar deosebirea lor se făcea astfel: capului de familie i se adauga intotdeauna prenumele tatalui sau chiar al bunicului. Primii locuitori ai comunei detineau pamanturi intinse.
In anul 1772, cand s-a procedat la impartirea mosiei Candrea, adunandu-se laolalta toti membrii acestei mari familii de ciobani s-a constatat ca pamantul lor avea o intindere uriasa, de la varful magura calului, pana dincolo de muntele Ousoru. Astazi, Dorna Candrenilor este intesata de datini si povesti talcuite de aceste familii de ciobani, care serile, la stane, depana firul netors inca al unor tinuturi intesate de legende. Vom merge si noi pe firul lor, pas cu pas.

Vara inghetata

Daca nu v-ati saturat inca de iarna, zapada, inghet si, mai ales, daca vreti sa vedeti nemaivazutul in luna iunie mergeti pe Transfagarasan. Inca se circula numai pana la Balea Lac, trebuie sa faceti slalom printre pietrele cazute din munte, trebuie sa alergati mai repede decat ceata, sa va strecurati cu masina printre peretii de zapada inalti de 4 metri, dar toata aventura merita fiecare picatura de adrenalina. Aruncati un ochi si daca nu va convingeti... mergeti la fata locului! Neaparat cu o licoare fierbinte in termos!


PS: In penultima fotografie este chiar Balea Lac!
Foto Copyright: Iatalumea.blogspot.com, Clarisa Iordache