Iulia cea Albă a Transilvaniei este o poveste frumoasă. Și, ca în oricare alt oraș ardelenesc, istoria mustește la tot pasul. E suficient să te plimbi pe străduțele ei, prin cetate, ca să simți că te întorci înapoi în timp. Dar, odată ajuns acolo trebuie să treci pragul ușii care se deschide în fața ta.
Și unde e mai la îndemână suflul trecutului decât în Catedrala Catolică? Unde altundeva, portalul vremurilor de demult se deschide în prezent, lăsând la iveală celor ce-i trec pragul, fapte ce nu pot fi șterse și uitate? Te invit înapoi în timp, în catedrala romano-catolică a supliciului și triumfului în fața vremii ca să afli că….
Totul a început cu stabilirea episcopiei romano-catolice la Alba Iulia, cel mai înfloritor oraș al vremii. Ești în secolul al XI-lea, în orașul care a fost reședința principilor Transilvaniei și care a cunoscut deopotrivă, mărirea și decăderea, Unirea și Încornorarea! Odată ce a devenit și sediu de episcopie, aici s-a simțit nevoia construirii unei biserici-hală, a unei adevărate catedrale care să reunească și adăpostească toată suflarea romano catolică a vremii și, să fie, desigur, un impozant monument pe măsura idolației catolice de la acea vreme.
Citește mai departe, aici!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu