Câmpulung Muscel, gazda Sesiunii de Comunicări Științifice


Începând de astăzi, 27.11.2014 orașul Câmpulung Muscel este gazda celei de-a XXIX-a ediție a Sesiunii de Comunicări Științifice organizată de Muzeul Municipal. Aceasta are ca temă Câmpulung Muscel – istorie și valorificare. Realizări și perspective”. 

Inaugurată în cadrul sălii de primire a Primăriei câmplungene, sesiunea a beneficiat la deschiderea oficială de prezența dlui. Călin Andrei, primarul orașului. Acesta a declarat că una dintre principalele preocupări ale mandatului său este conservarea patrimoniului câmpulungean, precum și punerea în valoare a acestuia. De asemenea, edilul a salutat intenția noului manager al Muzeului, dl. Alexandru Oprea, de a continua această inițiativ a Muzeului, de a organizarea manifestări științifice care, de altfel au devenit o tradiție, încă de pe vremea fostului director al instituției, dl. Ștefan Trîmbaciu.

Tot în cadrul deschiderii oficiale a Sesiunii de Comunicări, dl. Valer Rus, directorul Muzeului Casa Mureșenilor Brașov și membru al consiliului director al RNMR a subliniat faptul că: “deși astfel de manifestări au fost considerate multă vreme un pretext pentru turismul cultural am convingerea că aceste sesiuni vor deveni de aici înainte un cadru care să genereze noi proiecte, concrete și practice. Nu este suficient să avem doar volume de studii ci și expoziții cât mai complexe și bine documentate” a declarat acesta. Totodată, Valer Rus a evidențiat și importanța acestor sesiuni care oferă posibilitatea familiei reprezentate de către specialiștii din muzee să se întâlnească, determinând astfel o comunicare mult mai facilă a tuturor cercetărilor desfășurate în muzee, pe parcursul unui an întreg. “Apreciem deopotrivă eforturile Primăriei care, în ultimul timp a investit enorm în cultură, rezultatele urmând a fi vizibile în timp, atât la nivelul muzeului dar, mai ales, în ceea ce privește nivelul cultural al comunității, principalul beneficiar al noilor standarde culturale” a mai adăugat reprezentantul RNMR.
În încheiere, managerul Muzeului Municipal și-a manifestat interesul ca și pe viitor să păstreze și să promoveze întreg patrimoniul material și imaterial al instituției pe care o conduce și, de asemenea, să îmbunătățească raporturile de comunicare în ceea ce privește expunerea publică a instituției pe care o conduce.
Deschiderea sesiunii de comunicări a fost animată de prezența membrilor “Străjerilor Voievodului de Câmpulung”, prezenți la eveniment în ținuta de paradă specifică secolului pe care îl întruchipează.

Evenimentul științific și cultural se derulează pe parcursul a trei zile, secțiunile la care vor fi prezentate lucrările specialiștilor acoperind domenii precum: Istorie, Arheologie, Conservare – Restaurare, Pedagogie Muzeală și Etnografie. Invitați sunt peste 50 de specialiști de prim rang ai muzeologiei românesti, profesori universitari, cercetători științifici și experți care vor dezbate și prezeta subiecte de actualitate, despre relația dintre cultură, societate și valoarea economică a culturii, într-o lume a schimbării.
Sursă Foto: Ionică Pîrvu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu