O zi în compania lui Salvador DaliDrumurile de vară au, pe traseu, neapărat și munte și mare. Și, dacă drumul meu tot m-a adus la Bușteni am avut inspirația să-i trec pragul și celebrului artist suprarealist, Salvador Dali! 


Zilele acestea îl găsiți la Castelul Cantacuzino, acolo unde și-a expus în toată splendoarea, o parte din lucrările sale atinse de genialitate. Nu mai puțin de 159 de gravuri originale, cu care Dali a ilustrat cinci din cele mai mari capodopere literare ale umanității își așteaptă cuminți, vizitatorii. Și, cum nimic nu este lăsat la voia întâmplării veți putea vedea pe simezele Castelului Cantacuzino scene și personaje din “Divina Comedie” a lui Dante Alighieri, celebrul „Faust” realizat de nimeni altul decât Wolfgang Goethe, „Gargantua și Pantagruel”, inestimabila operă a lui Francois Reblais, „Tricornul” lui Pedro Antonio de Alacorn și chiar „Bătrânul și Marea”, scrisă de Ernest Hhemingway. Alături de ele se află și un set de 78 de gravuri destinate cărților de tarot, pe care, Salvador Dali le-a dăruit soției sale, Gala! 

Cum m-a întâmpinat celebrul artist? Păi cum altfel decât prin excentricitatea sa caracteristică? Într-un castel de poveste, aparținând pe vremuri faimosului Nabab. Încă de la intrare, pe trepte am regăsit câteva ouă imense, simbolul renașterii, în artă. Dali, mă aștepta și mă privea de la etaj, așa cum îi stă bine unui geniu atins de Muza creatoare a Divinității. Încet, de la o gravură la alta, Salvador mi-a spus povestea vieții lui. Și, mai în toate lucrările sale am regăsit celebrul corn de rinocer, cu care, artistul și-a autentificat fiecare centimetru de operă. Simbolistica spiralei din floarea soarelui era și ea prezentă și am putut-o descoperi, doar când Dali m-a purtat dintr-o sală în alta, dintr-o capodoperă literară în alta.


Din când în când se retrăgea timid, așteptând să vadă cât de tare mă șochează operele sale. Într-adevăr, dacă nu guști stilul și caracteristicile suprarealismului, Dali e un artist destul de greu de digerat. Dar, tocmai de asta expoziția de la Castelul Cantacuzino se numește: Welcome into my Brain! – Bine ați venit în mintea mea! Pentru că Salvador dă oricui posibilitatea să îi admire genialitatea, dar, totodată, să încerce să i-o descopere, pas cu pas. Și, dacă ar fi să judecăm după numărul impresionant de vizitatori care vin la Castelul Cantacuzino (peste 1500 numai în week-end-ul trecut) atrași ca un magnet de farmecul lui Dali, putem spune, cu siguranță că, mulți care îl vizitează zilele acestea la Bușteni au reușit să descifreze o parte din tainele genialității sale!

După ore bune, petrecute în compania lui, am înțeles că Dali este un artist complet. În timp ce ne vorbeste despre opera sa, el caută în permanență alte și alte surse de inspirație. Așa a descoperit o alță fațetă a lunii, reflectată în ochii unei vizitatoare, direct dintr-o carte de tarot. Și, tot așa și-a ales drept muză, un domn respectabil, care a stăruit preț de minute în șir, pe “Crucea lui Marte”. Pe mine m-a cucerit definitiv, în fața „Salutului către Mephisto”, cea mai valoroasă piesă, de altfel, dintre toate gravurile expuse la Castelul Cantacuzino. Am rămas în fața acestei lucrări, spre deliciul lui Dali, care a știut, încă din timpul vieții, că este un adevărat geniu revoluționar al suprarealismului și că, mult timp după ce el va fi părăsit această lume, arta lui va continua să uimească și să șocheze.

Se făcuse după amiază, dar, eu încă nu mă puteam dezlipi din brațele metaforice ale lui Salvador Dali. S-a considerat pe sine un salvator al suprarealismului. Dar, admirându-i operele pot spune că nu a salvat doar atât. Dali a salvat întreaga artă universală, îmbogățind-o, fără nici cel mai mic efort. 

Plec, oprindu-mă din vreme în vreme, în curtea Castelului Cantacuzino din Bușteni. Dali mă privește de la înălțimea impresionantei logii. Am să mai revin aici. Așa cum, cu siguranță, o veți face și voi, pentru a gusta din plin, genialitatea suprarealistă, rezultat al unei singure minți. Salvador Dali!


N.B. Expoziția Salvador Dali – Welcome into my Brain poate fi admirată până pe 4 octombrie, la Castelul Cantacuzino din Bușteni!

Sursa Foto: Cu amabilitatea Castelului Cantacuzino!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu