Mii de ani s-au scurs de când Verona îsi duce viața ca o prințesă curtată asiduu, fără încetare. Oficial, se spune ca s-ar fi născut in secolul I î.Hr., dar, asemeni unei doamne, păstrează secretul asupra vârstei sale.
Augusta Verona cunoaște puterea și prosperitatea în timpul Imperiului Roman datorită geografiei sale, aflate la intretăierea a trei drumuri romane importante: Augusta, Gallica si Postumia, câștigându-și astfel titulatura de Poarta Italiei. După căderea Imperiului, orașul își continuă înflorirea, atingând o culme culturală și artistică in secolele XIII- XIX, sub dinastia della Scala (a cărei emblemă patronează si astăzi orașul). In 1404, Verona și-a negociat independența în schimbul securitații și s-a plasat sub controlul Veneției (celălalt motiv arhitectural des întalnit fiind leul Sfântului Marcu, simbolul guvernării venețiene). Verona rămâne sub protecția venețiana până in 1797,când a fost invadată de Napoleon. In 1834, întrega regiune Veneto a fost câștigată de austrieci, iar în cele din urmă s-a unit cu restul Italiei, in 1866.
Verona, Urbis Nobilissima, este și astăzi al doilea oraș ca mărime din provincia Veneto. Dispune de propriul aeroport și nu duce lipsă de “curtezani”, pe care îi răsfață cu 15 palate, zeci de biserici cu valoare istorică, monumente din antichitate, edificii medievale şi renascentiste și le prezintă un exemplu remarcabil de fortificație militară, amintind de cuceriri, influențe de putere, intrigi,perioade de strălucire și declin.
Nimeni nu ar putea spune că zeii nu au fost generoși cu Verona;dar până și ei au trebuit sa îngenuncheze în fața unui muritor: William Shakespeare. El este cel care a înscris Verona in eternitate cu Romeo si Julieta, cea mai frumoasa si mai celebră poveste de dragoste a tuturor timpurilor, sacralizând astfel locul prin cel mai puternic sentiment al omenirii: iubirea.
Citeste mai multe aici!
Sursa: www.consiliervacante.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu