Castor – voievodul tatuajelor!



Uneori drumurile au propriul lor parcurs, indiferent de ce anume întâlnești în cale. Și, uneori, doar uneori se pare că dorințele se împlinesc. Acest articol nu este despre mine... ci despre pasiune, talent și dragostea de țară a unui om care, în răzvrătirea lui și-a câștigat drumul în propria viață, așa cum și l-a dorit!


Sunt ani buni de când îmi doream un tatuaj de ziua mea realizat de un adevărat profesionist. Mă resemnasem de curând, știind că în acea zi voi fi în Iași, unde ajungeam pentru prima dată în viață. Pe undeva simțeam că pierdusem iarăși un pariu cu mine și dorințele neîmplinite. Însă, cu doar câteva ore înainte de ziua mea, într-un taxi din Iași aud o știre despre Constantin Lăpușneanu, unul dintre artiștii orașului, pe la care, toată lumea bună a tatuajelor a trecut, de-a lungul anilor.


Aud și că acest om iubește istoria țării în care s-a născut și că a înființat chiar o trupă de reenactment (reconstituiri istorice) numită „Geto Dacii din Moldova” evocând la diferite evenimente, viața și conflictele armate ale strămoșilor noștri. Și, cum nimic nu consider a fi întâmplător pe lumea asta am și pus mâna pe telefon să-l conving pe urmașul lui Lăpușneanu că trebuie să-și dea programul peste cap a doua zi, pentru a-mi face tatuajul pe care mi-l doream.


Așa am ajuns la Castor Ink, un salon de tatuaje atipic aș spune. De ce atipic? În primul rând, nu e în buricul târgului, după cum s-ar aștepta cineva de la un salon de renume. Apoi este amplasat într-o curte frumoasă și aranjată, cu pomi care la ora aceasta se bat în flori, care mai de care, în care te întâlnești cu liniștea sufletului tău, chiar fără să vrei. Și, nu în ultimul rând, vorbim despre un salon cu multe scaune pentru tatuat, căci voievodul tatuajelor nu lucrează singur ci are o întreagă echipă lângă el.


În salonul Castor Ink, primii care te frapează sunt pereții. Tapetați, efectiv, cu premii obținute la tot felul de festivaluri de profil, naționale și internaționale. 20 de ani de artă în piele își culeg roadele, an de an, la fiecare eveniment de gen. Apoi mai sunt ziarele străine, portugheze, spaniole, care scriu tare frumos despre Castor și pasiunea lui pentru capodoperele încrustate în piele.


Cine este Castor? Un ieșean cu multă ambiție în primul rând și un talent care i-a trasat drumul în viață. A studiat la Facultatea de Arte Plastice din Iași, fiind primul absolvent al acestei instituții care și-a dat lucrarea de licență în arta tatuajului. Drumurile l-au dus mai apoi să lucreze în saloane celebre din Lisabona, Helsinki sau Oslo. Însă în 2002 se reîntoarce în țară și deschide la Iași primul salon profesional de tatuaje din Moldova.


De atunci tatuează Moldova și nu numai, într-o manieră în care a făcut din această meserie nu doar un mod de trai ci, o artă pe care a respectat-o, atât pe propriul trup cât și pe trupurile celor care o consideră o modalitate de exprimare a propriei personalități. Salonul său este unul compatibil cu standardele europene ale unor astfel de locații. Toate ustensilele pe care le folosește sunt sterile, acele de unică folosință, pigmenții obținuți din extracte naturale, iar riscul de infectare este absolut inexistent. Mai mult, cei care îi pășesc pragul salonului sunt invitați să poarte botoși de unică folosință.


Însă Castor nu este recunoscut doar pentru pasiunea cu care lucrează tatuaje. Și nu doar această pasiune l-a făcut celebru. El este și membrul fondator al trupei de metal, „GOD”, înființată împreună cu fratele său, Eugen, în anul 1993. Și cum tot ceea ce îi place în această viață lui Castor este ridicat la rang de artă și muzica cu care a încântat publicul european este pe măsură. Nu s-a mulțumit la a sparge topurile de profil de la noi din țară și, ani la rând a ținut podiumul topurilor europene, iar turneele din Portugalia i-au adus și mai multă notorietate, primind din partea prestigioasei reviste internaționale Rock Hard calificativul 9 din maximum 10 posibile. Piesele interpretate au conotații și influențe adânci în frumoasa istorie a acestei țări, versurile amintind atât despre înaintașii din antichitate, vitejii geți, daci, spiritualitate și tradițiile păstrate din vechime, cât și despre figurile medievale ale Moldovei. 

Și cum pasiunile mistuitoare își croiesc loc din suflet, către tot felul de acțiuni artistice, Castor a reușit să facă loc dorului de strămoși într-o lume cosmetizată, tehnologizată dar care privește cu admirație orice spectacol de reenactment. Așa a fondat Asociația Culturală Geto Dacii din Moldova, cu care participă la diferite evenimente de profil, reconstituind un trecut demult apus dar, care a ajutat din plin la formarea noastră ca identitate și, implicit, la ceea ce este astăzi artistul Castor.

Îi cântă pe geți în melodii metalice, grele. Îi evocă în spectacole de reconstituiri istorice. Îi tatuează cu o măiestrie greu de egalat dar de invidiat, pe trupurile celor care își iubesc rădăcinile la fel ca el. Constantin Lăpușneanu este mai mult decât un simbol pentru Iași. Este un artist complet, care și-a ridicat pasiunile la cel mai înalt nivel al artei. O sublimare deloc contrastantă, plină de istorie, culoare, simbolistică, muzică și curaj! Toate izvorâte din inima lui Castor Lăpușneanu!


Artistul este ușor trecut de 40 de ani. Și nu a irosit nicio clipă din viața ce i-a fost dată pe acest pământ. Dincolo de talentul său, eu l-am văzut ca pe un om împlinit, un român cu care poți povesti zile în șir fără să te plictisești. Îți va spune, cu siguranță despre strămoșii lui. Iar tu, indiferent dacă îi vei întinde sau nu brațul să ți-i tatueze pe piele, îl vei asculta fascinat. Pentru că așa vorbesc și arta și trecutul: prin venele, mâinile, ochii și sufletul lui Castor, voievodul tatuajelor din Moldova!

Sursele foto externe sunt trecute pe fotografii, iar acestea sunt preluate de pe pagina de FB a Asociației Geto Dacii din Moldova! Restul de fotografii sunt din arhiva personală, Isa Photography.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu