Despre Iași numai de bine!

Palatul Culturii, Iași
O scurtă incursiune pe meleaguri moldovenești e ca o dimineață de primăvară, revigorantă. Însă, oricât de scurtă ar fi vizita în acest oraș, merită să îți faci timp să îl străbați la pas. Căci, la fel ca oriunde în această țară, pașii pregătiți pentru Iași, calcă peste sute de ani de istorie.

Palas Mall, Iași
Ce te poate impresiona și n-ai mai regăsit și în alte părți? O să râzi, dar unul dintre obiectivele contemporane cu care se mândrește vechea urbe este Palas Mall, cel care a uimit și impresionat mai bine de jumătate de țară, prin designul și arhitectura pline de gust. 

Parcul Central, Iași
Însă Iașiul este mai mult decât o viață de shopping la mall. Este o poezie colorată, o binecuvântare pentru ochi, suflet și minte. Nu spun nimic despre trup căci, la câte are Iașiul de oferit, cu siguranță te vei resimți după ce o să-l vizitezi. 

Mănăstirea Trei Ierarhi, Iași
Cert este că nu îți ajung trei zile pentru a-i străbate cursul istoriei. Biserici vechi ce păstrează și astăzi un aer simandicos care amintește de domniile pline de glorie ale unor domnitori precum Ștefan cel Mare sau Vasile Lupu. Muzee care gem de urme literare ale unor nume impresionante ale neamului: Dosoftei, Creangă, Otilia Cazimir, Alecsandri, Eminescu și mulți alții, de parcă aici, la Iași, literatura a fost sădită prin grădinile oamenilor și s-a mâncat cu pită de mălai. Palate impresionante, unde cultura sfidează cerul încă de la cele mai înalte turle ale edificiilor. O Unire trâmbițată de la balcon, de către domnitorul Al. I. Cuza, îndrăgostit și el, tot de Iași. Acestea sunt doar o parte din obiectivele pe care le poți insera pe un must see list, la o primă vizită în Iași. 


E o lume aparte aici, în capitala culturală a Moldovei, cum mi-aș permite să denumesc acest oraș. O lume în care descoperi liniștea interioară, prin parcurile pline de tineri care își descos tainele, pe covorul proaspăt înverzit al ierbii. Descoperi degajarea cu care fiecare suflet pe lângă care treci, își duce pașii prin viață, printre atâta istorie de care mustește Iașiul. Cu siguranță că, pentru mulți este o obișnuință un astfel de trai. Dar pentru turistul abia poposit pe aceste meleaguri, șocul cultural este unul major.

Casa Dosoftei, Iași
Casa Dosoftei, Iași
Orașul nu abundă de opulență însă dă pe dinafară de bun gust. Toate elementele arhitecturale contemporane, moderne se îmbină perfect cu stilul păstrat din vechime, creat de înaintași. Barocul și ecletismul sunt cuvinte de ordine în Iași. La fel cum și simplitatea gospodăriilor țărănești, precum și iscusința meșterilor pietrari medievali își dau concursul fără modestie la întregirea unui tablou impresionant, denumit, fără modestie, bunul gust moldovenesc.


Și, chiar dacă întâlnești pe străzile lui vechi tramvaie, trafic abundent ca în orice metropolă, te va mira, probabil să constați că Iașiul nu este un oraș zgomotos. Tumultul impresionantelor citadele lipsește din peisajul ieșean. În schimb, toate aceste elemente au făcut loc unui grai aproape șoptit, melodios ca orice vorbă moldovenească, unei liniști care îți permite să îți auzi propriile gânduri și să deschizi larg ochii, la tot ceea ce întâlnești. E drept, se prea poate să fi nimerit eu într-o perioadă mai...relaxată însă, ce astfel de metropolă doarme în miezul primăverii?? 


Viața de noapte? La locul ei, la orice pas. Cluburi, baruri, cârciumi, unele celebre datorită personajelor literare de mai sus care își făceau veacul prin ele acum zeci de ani te îmbie la tot pasul, mai ales pe arterele centrale. Bucatele? Ca la moldoveni. Și cu asta cred că spun tot. Sunt de încercat, de la dulcețuri la vestitele poale în brâu și ciorbele cu un conținut peste medie de smântână. Vinurile? Soiuri alese, dulci, aromate, parfumate mai ceva ca înfloritele miresme ale verii, negre ca noaptea cea întunecată sau limpezi și aurii, precum aurul holdelor, căci viile Cotnariului nu-s decât la o aruncătură de băț de Iași.

Casa Dosoftei, Iași
Primăria Iași
Când să-l vizitezi? Oricând, mai ales după 27 aprilie ca să poți vizita și impresionantul Palat al Culturii, momentan închis pentru...renovări. Ce anume să vezi mai întâi? Toate de mai sus. În schimb, depinde cum te duc cărările sufletului pe potecile Iașiului: în pași literari, dansanți către operă și teatru, în smerenie către vechile biserici monumente istorice, sau în goană modernă, prin cluburi și festivaluri.

Palatul Culturii, Iași
Orice ai alege asigură-te că ai suficient timp să vizitezi acest oraș. Și, mai ales, fă-ți loc în suflet pentru fiecare bucată din el. Are obiceiul să se strecoare acolo, pentru totdeauna.

Stema Moldovei, Mănăstirea Trei Ierarhi, Iași

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu