Sarbatoarea nationala de anul acesta a strans in Alba Iulia mii de oameni. Ca in fiecare an au venit din mai toate colturile tarii, fie ca erau pustani, fie ca isi sprijineau anii intr-un toiag uitat de vreme.
Am sarbatorit Unirea aceasta asa cum se cuvenea, oficialitati bucurestene, locale, muzee, scoli, jurnalisti si public. Am depus coroane, am tinut cuvantari, ne-am inchinat in Catedrala Unirii, am aprins lumina vie a neamului, am urmarit parade militare, am primit soliile cetatilor participante la Marea Unire, am tras salve de tun, am jucat hora Unirii in chiar Sala cea Mare a Unirii, ne-am cinstit, am ascultat muzica buna, ne-am ascultat pasii pe holurile Muzeului Unirii, intesat de vizitatori, ne-am plimbat printre vestigiile batranei cetati si, dincolo de toate, ne-am bucurat ca era ziua noastra!
Nu s-a facut propaganda electorala de 1 decembrie. Nu la Alba Iulia! Premierul Boc a venit, inconjurat de multime, pana in fata marelui Mihai Viteazul. I-a adus omagiul cuvenit, a asteptat cuminte si rabdator ca fiecare institutie a statului sa depuna coroanele la monumentul intemeietorului primei Uniri, a schimbat cateva vorbe cu cei prezenti, a intrat mai apoi in Sala Unirii unde a asistat la cateva momente muzicale atent alese de catre organizatori, la primirea soliilor cetatilor participante la Unire. Nu a epatat cu nimic. A stat smerit in fata Catedralei Unirii si a participat la slujba religioasa. E drept, a refuzat tuica cu care l-au intampinat cei din Alba Iulia dar ce sa-i faci, daca religia nu permite, mananci doar paine cu sare.
Alaturi de noi, romanii s-au bucurat si au sarbatorit ziua noastra nationala si alte nationalitati. Au venit tocmai din indepartata Germanie, sau din ploioasa Londra. Am vazut pe strazi chiar si chinezi, drept urmare inclin sa cred ca avem prieteni in toata lumea.
Cat priveste Alba Iulia, oamenii de aici si initiativele lor, Romania a mai castigat si anul acesta pariul cu timpul! Aici, in orasul in forma de inima se scormoneste pamantul, se diseca istoria, se aseaza frumos in vitrine si se lasa la admirat. Tot aici, se refac porti de cetate, aici se dezvelesc busturile unor romani adevarati, cum a fost de exemplu Grigore Vieru, care astazi strajuieste pasii trecatorilor de pe Aleea Scriitorilor. Aici, in inima tarii, se afla cei care iubesc Romania si care o ajuta sa mearga mai departe. Fie ca reprezinta institutii precum Primaria, Consiliul Judetean Alba, Muzeul National al Unirii, Serviciul Turism sau sunt simpli localnici, aici, in locul acesta se simte romaneste pana in cele mai adanci unghere ale sufletului.
Asa este! Tara nu ne-a dat-o nimeni! Noi am cladit tara asta, prin sange, jertfa, cu sabia in mana, lasand copii orfani in vreme ce noi cadeam in lupte! Noi am aparat-o pana la ultimul om. Noi i-am dat viata si noi am spalat pamantul asta de sange, presarand pe el flori, ridicand alte cetati, alte case din care viata rasarea mai mandra! Noi, romanii am sarbatorit Unirea, aici la Alba Iulia mai frumos decat in oricare alt oras al tarii! Noi, aceia care chiar si pentru o zi am uitat de griji, de criza, de neajunsuri si ne-am urcat in trenuri sau am alergat in pasi de roti pe sosele pana in inima tarii, noi am demonstrat impreuna ca romanii stiu inca sa pastreze ce e sfant in tara asta!
La multi ani, Romania! Ai renascut si anul acesta, din inimile celor care au simtit romaneste impreuna! La multi ani, Romania! Ai urcat si anul acesta inca o treapta in sufletele noastre, cu fiecare zambet de copil care te-a privit peste tot in tara si aici, in cetatea Marii Uniri! La multi ani, Romania! Ai reusit sa mergi mai departe, sa aduni laolalta nu numai la necazuri ci si, in zi de sarbatoare, mii de romani! La Multi ani, Romania! Ai reusit sa ne inveti si anul acesta ce inseamna sa iubesti romaneste si, mai ales, ce inseamna sa fii roman! La multi ani, Romania! La multi ani, Alba Iulia!
frumoase poze
RăspundețiȘtergeremultumesc
RăspundețiȘtergere