Lovitura de teatru la Alba Iulia!


Cea de-a patra editie a Festivalului International de Teatru pentru copii si oameni mari ce se desfasoara zilele acestea la Alba Iulia a adus in fata publicului spectacole pline de culoare care, dincolo atentia pe care au captat-o au reusit sa tina spectatorii in priza captivandu-i plin scene pline de umor sau, dupa caz, prin emotiile pe care le-au transmis.


Unele dintre cele mai gustate de public au fost “Sanziana si Pepelea”, montat in scena de actorii Teatrului National Bucuresti, dar si “La Gigantea”, spectacol sustinut de actorii companiei de Teatru Les Trois Cles din Franta! Actorii TNB printre care au urcat in scena Mircea Albulescu, Magda Catone, Silviu Biris sau Marius Bodochi au demonstrat inca o data ca povestile copilariei pot fi transpuse intr-un spectacol pentru adulti, plin de culoare, umor si mesaj contemporan care desi subtil este receptat cu admiratie de public.


“La Gigantea” pe de alta parte nu are nevoie de nicio prezentare. Spectacolul cu papusi, manuite cu multa indemanare de compania franceza a spart put si simplu barierele conventionalului si a daramat in decursul unei ore toate prejudecatile majoritatii legate de ideea ca papusile reprezinta exclusiv un spectacol pentru copii. De la coloana sonora si pana la costumatii, regie, concept artistic si mesaj cultural transmis, “La Gigantea” a fost o adevarata lectie de teatru, o demonstratie incununata de un succes rasunator a ceea ce reprezinta la ora actuala teatrul de papusi la nivel european.


O alta piesa care a marcat un adevarat moment de frenezie in randul publicului a fost “Oo!” in regia binecunoscutului Alexandru Dabija! Este o piesa care aduce publicul cat mai aproape de universul actoricesc, adica acolo unde el se desfasoara: pe scena! Conceptul spectacolului realizat de Teatrul Tineretului din Piatra Neamt prezinta binecunoscuta poveste “Punguta cu doi bani” intr-o varianta modernista, neconventionala, element intalnit pe toata durata spectacolului. De la limbaj, prezenta scenica, linie melodica, atitudine si transmiterea emotiei prin limbajul trupului, spectacolul “Oo” a starnit hohote de ras printre spectatori minute in sir.

Ce-a de-a treia zi a Festivalului International de Teatru de la Alba Iulia a adus insa piesa de rezistenta, a primelor trei zile ale evenimentului! Teruel, spectacol nonverbal sustinut de artistii elvetieni Carre D’Choc a socat pur si simplu prin transparenta, daruire, culoare, dar mai ales emotie transmisa numai cu ajutorul limbajului trupului si al muzicii. Miscari pline de gratie si demne de adevarate balerine, expresivitate extinsa dincolo de limitele fizice ale trupurilor, ce trimit spectatorul deopotriva pe cele mai inalte culmi ale iubirii transformata in sublim, pana la lupta interioara ce naste controverse interioare si zbucium. Conceptul artistic perfect aplicabil la ora actuala in orice societate a reusit sa trasmita dincolo de mesaj, o emotie frenetica, transpusa in miscari pline de gratie, culoare si daruire simtita in cele mai mici detalii la nivelul salii. Artistii au fost aplaudati minute in sir, lasand in urma o nostalgie plina de mister si zambet, o dorinta perfect explicabila de a revedea acest spectacol jucandu-se de ce nu, chiar pe marile scene ale lumii!


Nici spectacolul regizat de Gavrila Cadariu, intitulat “Animale de hartie” si pus in scena de Teatrul Ariel din Targu Mures nu s-a lasat mai prejos ceea ce denota ca scena teatrala romaneasca se ridica incontestabil la inaltimea si profunzimea actorilor de talie internationala. Este un spectacol deopotriva neconventional atat la nivel de interpretare cat si ca mesaj transmis publicului.


Desigur pe durata acestor doua zile, pe langa spectacolele de pe scena au mai avut loc si alte manifestari culturale cum ar fi lansari de carte: “Cartea de Teatru”, prezentare sustinuta de editura Unitext, “Desprinderea de Pluton. Underground Ariel 1999-2009” a doamnei Eugenia Anca Rotescu, adevarate manuale de teatru pentru toti cei care iubesc scena.


Un alt eveniment important din cadrul festivalului a fost sustinut de Echipa de Cercetare Dramaturgia Cotidianului – Mitosfera, coordonata de binecunoscuta Miruna Runcan care, alaturi de tineri dramaturgi ai Facultatii de Teatru si Televiziune din Cluj au incercat sa surprinda realitatea inconjuratoare intr-o viziune plina de elemente cotidiene, in proiectii de filme de fictiune de foarte scurt metraj si documentare. Nota zece pentru viitorii dramaturgi!


Surprizele se tin lant dupa cum am putut observa pana acum in cadrul Festivalului International de Teatru de la Alba Iulia! Mai sunt doua zile in care organizatorii ne promit ca si in continuare vom avea parte de evenimente culturale de exceptie!


Copyright imagini spectacol "Teruel": Mihai Lazar

Copyright foto Festival: iatalumea.blogspot.com

3 comentarii:

  1. Buna,

    vad ca ai facut fotografii la spectacolul "Sanziana si Pepelea". Crezi ca as putea folosi din ele pe blogul lui Marius Bodochi? PS: Daca mai ai si altele in care sa apara Marius ti-as fi foarte recunoscatoare daca m-ai putea ajuta. :) Desigur o sa pun link catre blogul tau.
    Multumesc,
    Cristina

    RăspundețiȘtergere
  2. Sigur ca da. Nu am apucat sa ma uit peste toate dar daca mai am ceva cu el, cu cea mai mare placere. Lasa-mi adresa ta de mail pe iatalumea.gmail.com si vorbim.

    RăspundețiȘtergere
  3. multumesc mult
    adresa mea e: cristinadumitrescu2002[at]gmail.com

    RăspundețiȘtergere