Mihai Viteazul la Alba Iulia


Contrar tuturor speculatiilor, mai exista oameni care stiu sa pastreze si sa promoveze adevaratele valori ale acestui popor. Asa se face ca in perioada 30 octombrie - 20 noiembrie, la Alba Iulia, la Muzeul National al Unirii va avea loc o expozitie cu tema:Mihai Viteazul la Alba Iulia – 410 ani de la intrarea triumfală în capitala Transilvaniei.

Manifestarea îşi propune să sublinieze importanţa alegerii oraşului Alba Iulia în proiectul îndrăzneţ de realizare a primei uniuni statale româneşti, de către voievodul Mihai Viteazul.

Pentru reconstituirea evenimentului organizatorii au apelat la reprezentările de epocă – numeroase şi cu o largă răspândire – la care au fost asociate mărturiile „locale” ale prezenţei lui Mihai Viteazul la Alba Iulia. Expoziţia este structurată cronologic şi tematic pe următoarele aspecte: Portrete ale voievodului Mihai Viteazul; Familia lui Mihai Viteazul; Bătălia de la Şelimber; Intrarea triumfală a lui Mihai Viteazul în Alba Iulia; Mitropolia lui Mihai Viteazul de la Alba Iulia; Documente emise de Mihai Viteazul în cancelaria de la Alba Iulia; Adversarii lui Mihai Viteazul; Uciderea lui Mihai Viteazul; şi Personalitatea lui Mihai Viteazul.

Anul acesta la 1 noiembrie se împlinesc 410 ani de la intrarea lui Mihai Viteazul în cetatea de scaun a Bălgradului, un episod extrem de important din istoria românilor, care a stat la baza constituirii la 1 decembrie 1918, tot la Alba Iulia, a statului naţional unitar român.

Vernisajul expoziţiei va avea loc vineri, 30 octombrie 2009, ora 12.00 la Sala Unirii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu