Magie si teatru la Alba Iulia!



Cea de-a patra editie a Festivalului International de Teatru de la Alba Iulia a debutat miercuri, 7 octombrie in forta, cu spectacolul pentru copii, “Mica Sirena”! Celebra poveste a adunat in sala de spectacol atat copii cat si parinti, dupa cum este si titulatura acestui eveniment: Festival pentru copii si oameni mari! Rand pe rand, personajele de poveste si-au facut aparitia in fata reflectoarelor, aducand inca o data in fata publicului magia atat de bine redata in istorisirile lui H.C. Andersen.


A urmat spectacolul 1, 2, 3… Circ, in regia lui Radu Dinulescu. Ca si la cel precedent, sala a fost plina, spectacolul curgand lin din realitate, in lumea visului. A fost un spectacol de circ dupa cum ii spune si numele, cu clovni, marionete, un spectacol captivant ce transpune in lumea scenica un interior de realitate.


Odata cu lasarea serii, cortina salii de spectacole a dezvaluit publicului prezent in numar impresionant, spectacolul ‘Hangita’, in regia lui Tino Geirun. Cu o distributie de exceptie, Constantin Cotimanis, Alexandru Jitea, Anca Bejenaru, Anda Caropol, Emilia Dobrin spectacolul reda povestea unei hangite, “Mirandolina” si a unui cavaler misogin care sustine sus si tare ca nu se va lasa niciodata prins in mrejele unei femei. O comedie italiana, de secol XVIII, redand un umor gustat din plin de public, o piesa ce reda realitatea vremii dar, cu siguranta si pe aceea a timpurilor noastre, deoarece dragostea si viclenia femeilor nu s-au schimbat asa mult in decursul ultimilor doua secole.


“Hangita” a tinut publicul in priza timp de 90 de minute, aducand pe chipurile din sala zambete si voie buna, relaxare si chiar deconectarea de cotidian. Magia piesei de teatru, jucata cu umor, talent si sarm de catre actorii Teatrului Nottara din Bucuresti a reusit sa suprinda publicul de toate varstele pentru ca, la final sa-l impulsioneze sa reflecteze cat mai atent la situatiile in care dragostea te surprinde si in zilele noastre.


“Flamenco Siempre” a fost insa piesa de rezistenta a primei zile a Festivalului International de Teatru de la Alba Iulia. Spectacolul lui Louis de la Carrasca a reusit sa ridice sala in picioare dupa mai bine de o ora de dans in inconfundabilul stil flamenco al trupei formata atat din spanioli cat si din francezi.


“Flamenco Siempre” a fost, dincolo de o impresionanta lectie de dans, o poarta in spatele careia, muzica instrumentala, vocea si pasii energici se imbina intr-o armonie perfecta. Stilul Flamenco a reusit sa aduca in Alba Iulia frenezia muzicii, pasiunea transformata in pasi de dans, daruirea cu care fiecare dintre noi ar trebui sa traim viata. A fost o adevarata demonstratie de culoare, putere, dragoste fata de muzica si dans, dar mai presus de toate, “Flamenco Siempre” a reusit sa cucereasca spectatorii prin deschiderea unui univers magic, plin de forta interioara, un univers ce a vrajit pur si simplu sufletele celor prezenti in sala. “Flamenco Siempre” este o unda de emotie, o deconectare perfecta de la tot ce inseamna superficialitate si material, o vibratie inalta ce te cucereste fara sa-ti dai seama, ducandu-te intr-un spatiu sacru, unde muzica, iubirea si aceasta arta perfecta a daruirii prin dans se implectesc intr-o armonie aproape divina.


Prima zi a Festivalului International de Teatru de la Alba Iulia a mai adus publicului prezent intr-un numar impresionant la eveniment un atelier de Teatru Contemporan sustinut de nimeni altul decat regizorul Cristian Theodor Popescu. De asdemenea, in cadrul Festivalului au fost prezenti si teatrologii Miruna Runcan (critic de teatru si profesor la Facultatea de Teatru si Film din Cluj), precum si C. Cristian Buricea- Mlinarcic (conferentiar doctor la Facultatea de Tratru si Film din Cluj). Acesta din urma a sustinut intr-o atmosfera intina, in cadrul galeriilor Trinity din Alba Iulia, alaturi de Raluca Sas – Marinescu volumul intitulat “Studii de Teatru si Film”, o carte ce cuprinde diverse piese de teatru si scenarii realizate in perioada 2006-2009.


Tot in cadrul primei zile a Festivalului International de Teatru a avut loc lansarea suplimentului – Tabara de Dramaturgia Contemporanului, 2009, al revistei de cultura a spectacolului, Man. In. Fest.


A fost o zi plina si, dupa cum declara in deschiderea Festivalului, directorul general, Ioana Bogatan, ne asteptam si in continuare la surprize culturale care sa aduca un plus de culoare in vietile spectatorilor si mai ales, sa creeze o conexiune indestructibila intre artistii prezenti pe scena si publicul din salile de spectacole.

Asteptam cu interes urmatoarele zile ale Festivalului International de Teatru care, asa dupa cum a debutat se anunta a fi o editie cu un succes rasunator pentru scena culturala romaneasca!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu