In cele trei zile ale Festivalului - Concurs "Ziua de maine" care a avut loc la Alba Iulia intre 13-15 noiembrie, diminetile au fost programate in asa fel incat sa deschida si sa continuie traditia de sarbatoarea muzicii din jurul focului.
Ei bine, intalnirile de dimineata nu s-au tinut chiar in jurul focului ci, mai degraba, printre ape. Spun asta pentru ca asa numita "Cafea cu folk" se tinea in fiecare dimineata intr-un centru comercial renumit in Alba Iulia, mai exact intr-un club care conferea cu usurinta atmosfera aceea intima si relaxanta ce o cere muzica folk. Clubul cu pricina dispunea de niste acvarii incastrate in perete, in care pesti exotici deosebit de frumosi si-au delectat "urechile" timp de trei zile cu strune alese, adunate sub titulatura folk.
Asa se face ca in data de 13 noiembrie, la Cafeaua cu Folk si-au facut aparitia niste baieti plini de entuziasm, talent, melodicitate dar si emotii care si-au lansat acolo primul lor album. Ei se numesc "Plus Noi" iar albumul se intituleaza sugestiv, "Cantece Crude". Crude sau nu, cert este ca baietii sunt copti la minte si in cunostintele intr-ale muzicii, stiu sa cante bine si stiu cum sa ti se strecoare in suflet cu ajutorul versurilor si melodiilor lor.
A fost un moment cu totul deosebit, care mi-a amintit de serile de tabara, de cantecele din jurul focului, de chitarile ce alunecau in noapte pe strune pline de mister si poveste.
Cea de-a doua intalnire la cafea, a avut loc in data de 14 noiembrie. Daca Plus Noi ne-au incantat cu cantece crude, ei bine de data aceasta melodiile binecunoscute ale lui Florin Sasarman, invitat special al festivalului dar si membru al juriului, au rasunat in intreg centrul comercial cu pricina. Ca s-au numit colinde sau pur si simplu melodii folk, presarate cu interventia plina de culoare, entuziasm si prietenie a colegului de breasla, organizatorul festivalului Vali Serban, toate melodiile lui Florin Sasarman au facut deliciul publicului adunat in jurul sau, nu ca la urs, ci ca la o sueta folkista, intre prieteni.
Nu ar trebui sa uitam nici de intalnirea cu presedintele juriului, Mihai Cosmin Popescu ce a vorbit atat presei dar si celor adunati acolo despre concurenti, despre editia de anul acesta a festivalului si in special despre evolutia muzicii folk contemporane.
Amintind de prima seara a festivalului, seara care a stat sub semnul Contrastelor (invitati fiind Poesis, Mircea Florian si Mihai Margineanu, despre care puteti citi aici), Mihai Cosmin Popescu a felicitat organizatorii pentru melanjul muzical cultural realizat impreuna cu artistii mentionati mai sus, spunand ca "aceasta alaturare de voci si genuri, de idei si ritmuri nu este deloc una riscanta, ba din contra, este un act de cultura ce imbina mai multe stiluri, care toate duc catre o singura idee, aceea ca muzica folk evolueaza odata cu timpul si nu stagneaza asa dupa cum ar considera poate unii."
La un festival ce tine numai trei zile din pacate, ultima zi la adus la cafea pe nimeni altul decat Ducu Bertzi, acompaniat de Mihai Nenita. Ducu a interpretat atat colinde de pe albumul care peste numai cateva zile se va afla pe piata, dar si colinde deja consacrate, spre deliciul spectatorilor. A amintit cum era si firesc de colegul si prietenul sau Florian Pitis, mai ales ca scopul acestei intalniri de la Cafeaua cu Folk era lansarea albumului intitulat "Ducu Bertzi in concert cu Florian Pitis". Pe acest album cu pricina se afla acele melodii interpretate in faimosul concert din data de 3 aprilie 2006.
Cam asa aratau diminetile in Alba Iulia in timpul festivalului "Ziua de Maine". Exceptand chitarile, pregatirile si lumea buna care nu mai prididea sa se adune la fiecare cantare in parte, cam asa arata diminetile de obicei in Alba Iulia. Si asta pentru ca acolo, chiar daca te plimbi pe stradute pietruite, pe poduri de lemn, pe sub porti de marmura sau treci pe langa biserici pline de culoare si incarcate de istorie, parca auzi de peste tot o muzica inalta, o muzica ce-ti patrunde fiecare por, fiecare ungher al sufletului. Si, daca o asculti atent, ai sa constati ca acordurile ei seamana izbitor de tare cu muzica folk. Poate nu intamplator aici si nu in alta parte, in fiecare an folk-ul face casa buna cu cetatea. Cine stie cum, peste noapte, tot plimbandu-ne pe stradutele acelea de poveste, vom declara in curand Alba Iulia, capitala muzicii folk!
Sursa foto: iatalumea.blogspot.com
Ei, lasati, si Ploiestii sunt o capitala o folkului :)
RăspundețiȘtergereApropo, tu ce pui semnul exclamarii dupa fiecare titlu?
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
RăspundețiȘtergereCronica post FNT Bucuresti, 2009
RăspundețiȘtergereDespre concurenti si folk cu Silvan Stancel
Tot despre Alba...
Silvan Stancel in recital la Cluj Napoca
Mihai Viteazul la Alba Iulia
Sa mai caut? Sunt doar cateva din titlurile din ultimile doua pagini. Deci nu folosesc la fiecare titlu semnul exclamarii! Decat atunci cand vreau sa subliniez importanta evenimentului! Eu asa am invatat ca se face! Cat despre Ploiesti, cand va ajunge sa organizeze un astfel de festival comparabil cu cel din Alba, da, voi fi prima care il voi numi "Capitala a Folk-ului"! Pana atunci insa... chiar mai e mult!