S-a incheiat inca o editie din Festivalul - Concurs "Ziua de Maine". Intr-o atmosfera ce amintea mai mult de o intalnire intre prieteni decat de un festival national, folk-ul a fost la el acasa, in acest weekend. Adica la Alba Iulia!
Au fost trei zile in care s-au ales concurentii, din pacate doar 10 la numar, trei zile in care recitalurile au ridicat sala in picioare, trei zile de care ne vom aminti cu siguranta mult timp inainte. De la Poesis, Mircea Florian si Mihai Margineanu si pana la cel care a incheiat duminica seara sesiunea de cantec si poezie de la Alba Iulia, adica nimeni altul decat Ducu Bertzi, fiecare artist in parte a fost consumat de carte public cu o sete extraordinara. Ceea ce nu poate decat sa evidentieze daca mai era nevoie inca o data, necesitatea muzicii de calitate, intr-un context in care adevaratele valori muzicale lasa din ce in ce mai mult loc comercialului.
Asadar, prima seara a Festivalului "Ziua de Maine" a debutat cu nimeni altii decat Poesis, care au delectat publicul cu acorduri deja cunoscute de iubitorii de folk, dar si cu unele dintre cele mai recente melodii ale lor. A fost un moment mult prea scurt pentru cat de tare ne doream cu totii sa ii ascultam, dar, cu siguranta mai mult decat binevenit.
Mircea Florian a daramat de data aceasta nu numai poduri de piatra ci si conceptii invechite legate de faptul ca muzica folk trebuie sa urmeze intotdeauna o anumita linie melodica. Astfel se face ca artistul a combinat intr-un mod inedit elemente specifice muzicii house, cu tot felul de ciripituri si alte sunete melodioase din natura, precum si acorduri de orga, toate condimentate din plin cu lumini si o voce extraordinara.
Prima seara a fost incheiata de Mihai Margineanu si trupa lui. Au curs pe rand melodii precum "Cand te scuturi de zapada", "Paraschiva", "Pe sub norii de hartie" si multe altele pur si simplu devorate de carte public. A fost o atmosfera incendiara, un moment in care prima seara a festivalului a vibrat pe ritmuri melodioase si pline de viata.
Cea de-a doua zi a editiei de anul acesta "Ziua de Maine" a debutat in forta cu recitalurile concurentilor, mult prea scurte insa, dupa parerea publicului, dornic sa asculte cat mai mult folk caci doar o data in an se intampla sa fie atata muzica de calitate la un loc. Un moment cu totul aparte insa a fost cel oferit publicului de carte organizatori, in special de Vali Serban, in memoria Tatianei Stepa.
Pentru aproximativ zece minute, in intunericul salii, Vali Serban a amintit celor din sala de forta si daruirea cu care Tatiana Stepa a trait pana in ultima clipa a vietii sale. Au adus-o astfel in mijlocul nostru pe cea care, in urma cu numai un an, pe aceeasi scena incalzea inimile tuturor iubitorilor de folk. O ultima melodie din acest moment a fost interpretata de Laura Todica, o tanara de numai 14 ani din Alba Iulia, o voce care seamana izbitor de tare cu cea a Tatianei, o linie melodica exceptionala si un suflet care promite mult in acest domeniu. Laura de altfel a castigat in cadrul editiei de anul acesta premiul special oferit de postul de radio "Reintregirea". Cei care au iubit muzica Tatianei Stepa au fredonat printre lacrimi versurile celei ce atunci, in acea seara, privea la ei si canta impreuna cu ingerii.
Seara a fost incheiata apoteotic de recitalul celor de la Pasarea Colibri. Mircea Vintila, Mircea Baniciu, alaturi de colegii de trupa au realizat un playlist plin de culoare, un melanj atent intocmit de ritmuri si versuri deja arhicunoscute de catre toti cei care le iubesc muzica. Publicul a cantat impreuna cu ei aproape doua ore, timp in care intre scena si sala s-a creat o simbioza perfecta, o comunicare ce a spart barierele dintre scena si sala, inca de la primele acorduri.
Intr-o locatie de exceptie si anume Galeriile Trinity, intre zidurile batranei cetati albaiuliene a avut loc, aproape de miezul noptii un alt eveniment exceptional: lansarea albumului de debut al trupei "Plus Noi". Membri grupului au incalzit inimile celor prezenti intre zidurile cetatii cu melodii care mai de care mai ritmate si potrivite pentru atmosfera ce amintea cu usurinta de cantarile in jurul focului, sus, in creierii muntilor. Sunt niste tineri care promit mult, cu o energie si o pozitivitate molipsitoare, un grup de care, cu siguranta ca vom mai auzi si in continuare.
Ultima zi a festivalului - Concurs "Ziua de Maine" a adus cu ea Gala Laureatilor, inainte de recitalurile ce au stat sub semnul colindelor, odata cu inceperea postului Craciunului. Astfel trofeul de anul acesta al festivalului a fost castigat de carte Iulia Mitrea si Titus Constantin Cojocaru din Campina, intr-un cuvant, grupul "Noi". Ei sunt cei care au reusit sa treaca de exigentele celor noua membri ai juriului si sa castige simpatia publicului. "Noi" este un grup de care cu siguranta muzica folk nu va scapa prea usor, pentru ca sunt ambitiosi, talentati, melodici si plini de poezie.
In ultima seara a festivalului, scena a gazduit recitaluri pline de magie, colind si poveste sustinute pe rand de catre cantaretul albaiulian Daniel Avram (pe care publicul si-ar fi dorit sa il asculte probabil ore in sir), Florin Sasarman care a oferit celor din sala un recital de colinde asa cum numai cei care stiu sa valorifice si sa pastreze adevaratele traditii si valori ale poporului nostru o pot face.
Au fost colinde adunate de pe intreg cuprinsul tarii, colinde pline de liniste, credinta si daruire, melodii ce dincolo de mesaj, au reusit sa trezeasca pentru cateva clipe in sufletele celor prezenti, magia Craciunului.
A urmat un moment cu totul deosebit sustinut de Narcisa Suciu, o voce exceptionala, o prezenta calda ce alaturi de colindele morosenene a adus in fata publicului si melodii deja consacrate.
Vasile Seicaru la randul sau a avut parte de primirea calduroasa a publicului din Alba, drept urmare si momentul sau a fost unul pe gustul tuturor. La fel ca si la Narcisa, Pasarea Colibri si ceilalti barierele nevazute dintre scena si public au disparut cu totul si la concertul lui Vasile Seicaru. Sala rasuna la unison, cantaret si public, intr-un singur glas ce a reprezentat pentru cateva zeci bune de minute, glasul folk-ului de calitate, strans in jurul scenei albaiuliene.
Cea de-a cincea editie a festivalului Concurs "Ziua de Maine" de la Alba Iulia a fost incheiata de recitalul lui Ducu Bertzi, acompaniat de Mihai Nenita. Concertul s-a incheiat dupa miezul noptii, lasand publicului o nostalgie dulce dupa tot ce inseamna muzica folk, voci pline de culoare, melodie, ritmicitate, vibratie artistica exceptionala. Ducu Bertzi a interpretat atat colinde, melodii deja consacrate, cat si unele dintre creatiile pe care le interpreta impreuna cu Florian Pitis. Totodata, tot in cea de-a treia zi a festivalului Ducu Bertzi a lansat intr-o atmosfera intima si calda cd-ul "Ducu Bertzi in concert cu Florian Pitis".
Ar fi multe de spus despre Festivalul - Concurs "Ziua de Maine" de la Alba Iulia. Le vom lua pe rand dar pana atunci ar mai trebui mentionat ca organizatorii, Consiliul Judetean Alba, Serviciul Turism Alba Iulia, Vali Serban, cu totii au reusit si anul acesta sa delecteze publicul din Alba Iulia si pe cei veniti de departe pentru acest eveniment cu muzica de calitate, cu un produs ce capata din ce in ce mai multa forta si pe care iubitorii mesajelor culturale de acest gen il asteapta cu nerabdare si anul viitor!
Iata si castigatorii editiei de anul acesta a Festivalului Concurs "Ziua de Maine":
Premiul I - Grupul “Noi” (Iulia Mitrea si Titus Constantin Cojocaru)
Premiul II - Ionut Mangu (Cluj-Napoca)
Premiul III - Florin Stefan (Baia Mare)
Premiul Consiliului Judetean Alba-Iulia - Alexandra Sidor (Nasaud)
Premiul special al juriului - Cosmin Vasile Lauran (Baia Mare)
Premiul special oferit de Radio “Reintregirea” - Laura Todica (Alba-Iulia)
Premiul de popularitate - Grupul “Alergic” (Sebes)
Sursa Foto: iatalumea.blogspot.com
:)
RăspundețiȘtergere:)
RăspundețiȘtergere