Osul, intre arta si istorie


V-ati imaginat vreodata ca exista o arta a oaselor? Dar, mai ales ca exista oameni pasionati de o astfel de arta? Ei bine, Muzeul National al Unirii Alba Iulia gazduieste in aceasta perioada o expozitie cu totul exceptionala, atat din punct de vedere arheologic cat si informatic: "Arta osului din Preistorie in zorii Evului Mediu".

Responsabili cu aceasta idee sunt Horia si Daniela Ciugudean, oameni pasionati de aceasta arta care, dupa un studiu si o munca asidue au reusit sa prezinte publicului exponate insumand statuete, obiecte de cult, bijuterii sau podoabe, realizate din os, de catre inaintasii nostri.


Astfel, expozitia prezinta diferite unelte, folosite in special la vanatoare (varfuri de sageti) dar si instrumente medicale, ace de par sau de cusut, piepteni, instrumente de scris, instrumente muzicale sau piese de mobilier, toate realizate numai din os. Chiar daca tehnica de realizare a acestor obiecte este una preponderent rudimentara, exponatele denota un grad ridicat de imaginatie si simt estetic, mai ales atunci cand vorbim despre decorarea lor.

Oasele din care sunt realizate reflecta in general fauna salbatica si domestica locala, din imediata proximitate a siturilor unde au fost descoperite, tendintele de utilizare a acestor obiecte variind evident in functie de zona si epoca.

Una dintre piesele care au solicitat un grad ridicat de interes in cadrul acestei expozitii este un corn de caprior, folosit la descantece la sfarsitul secolului al XIX-lea, ceea ce denota transmiterea din generatie in generatie a acestei preocupari din Preistorie pana in zilele noastre.


Intreaga expozitie a atras atentia publicului in primul rand prin originalitate dar mai ales prin multitudinea de obiecte cu diferite functionalitati folosite in vremurile de demult. Merita amintit aici si un alt obiect, o piesa de mobilier, realizata din fildes, o reprezentare a Zeului Amor, purtand pe cap un cos cu fructe, piesa ce dateaza din secolele II-III d. Chr.

Migala cu care au fost realizate si decorate toate aceste piese, unele dintre ele foarte atent impodobite dupa cum veti vedea in fotografii nu reliefeaza altceva decat indemanarea si importanta pe care inaintasii nostri au dat-o la acea vreme, simbolisticii.


Expozitia este deschisa publicului pana pe 31 ianuarie 2010 asa ca aveti timp sa admirati in voie piesele prezentate la Muzeul Unirii. Si daca tot vorbim despre unire, iar peste cateva zile aici la Alba Iulia se va celebra Ziua Nationala nu uitati sa faceti o vizita si la Muzeul Unirii, unde, pe langa expozitia Arta Osului veti mai putea admira si aproximativ 600 de machete, prezentate aici in cadrul Salonului International de Machete dar si sa vizitati restul muzeului, o fila importanta in cunoasterea istoriei neamului nostru!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu