Machetele - istoria unei pasiuni
In prag de sarbatoare nationala, Muzeul Unirii din Alba Iulia gazduieste expozitii care mai de care mai interesante. Asa se face ca astazi, 24 noiembrie a avut loc vernisajul Salonului International de machete.
Machetisti din toata tara, dar si din Italia, Ungaria si Turcia au prezentat impreuna cele mai importante creatii ale lor. Dupa cum a apreciat si directorul muzeului, d-l Gabriel Rustoiu, acest salon, care este la prima editie internationala reuneste o munca titanica, impletita cu o pasiune deosebita pentru aceasta activitate.
La vernisaj au fost prezentate publicului machete reprezentand figuri istorice importante (cum este cea a lui Vlad Tepes, realizata de un machetist turc) dar si tancuri, avioane militare (cum ar fi de exemplu un avion realizat de invitatii din Ungaria, avion cu inmatriculare romaneasca, folosit de aviatia regala romana in cel de-al Doilea Razboi Mondial, sau macheta aeronavei prezidentiale) si de pasageri, diferite scene de razboi ce reflecta latura umana a militarilor plecati pe front, trenuri si tramvaie dar si nave maritime.
O sectiune deosebita, care a atras atentia publicului prezent la vernisaj a fost cea SF, mai exact una dedicata trilogiei Star Wars, unde vizitatorii l-au putut admira chiar pe legendarul Dark Vader, evident pe post de macheta.
Prezent la vernisaj, d-l Alexandru Zanca, unul dintre pasionatii acestui sport a declarat ca niciuna dintre aceste machete nu s-ar fi realizat fara o munca intensa, o pasiune deosebita dar mai ales un studiu amanuntit care parcurge elemente de tehnica, istorie, geografie. Machetele lui Alexandru Zanca ii asteapta pe curiosi dar si pe pasionati, indiferent de varsta, linistite, cuminti, dincolo de sticla vitrinelor sa-si spuna povestea. Si intr-adevar, fiecare macheta expusa aici are cate o poveste!
Asadar aceasta pasiune cere pe langa timp si un studiu aprofundat, mai inainte de realizarea unei machete. Tehnica propriuzisa cere si ea foarte multa migala. Fiecare dintre machetele prezentate la vernisajul de astazi este unicat, iar fiecare element al unei machete este lipit separat de celelalte. Produsul finnit este intr-adevar, unul de exceptie: dincolo de aspectul lor, machetele nu sunt niste simple jucarii ci reprezinta o pasiune, uneori de-o viata, coroborata cu o munca ce uneori, ca in oricare alta arta cere destule sacrificii.
Asadar, daca vreti sa vedeti cu ochii vostri ce inseamna aceasta munca, ce inseamna dragostea si migala cu care se realizeaza o astfel de "jucarie" veniti la Muzeul Unirii in Alba Iulia, pana pe 31 ianuarie 2010!
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Stiu eu pe cineva care ar fi vrut sa vada machetele mai bine si mai de aproape! ;))
RăspundețiȘtergereBre, ti-am lasat o leapsa la mine pe blog. te astept sa o iei cand ai timp.
buna,
RăspundețiȘtergerete rog sa arunci o privire pe blogul meu (www.questioare.com) si daca iti place adauga-ma in blogroll-ul tau.
multumesc anticipat.
o zi frumoasa sa ai,
strumfita.
Strumfita: ma uit, ma uit. dar stau prost rau cu timpul. dar ma uit.
RăspundețiȘtergerePofticioasa Sefa: cine, cine? plateste bine ca ii mai dau poze daca vrea? ma uit si pe leapsa. promit.
Frumos!!!Chiar s-a simtit in Alba Iulia ca a fost 1 Decembrie!!! Felicitari pentru blog!!!!
RăspundețiȘtergereRespect,
Anonimus
Multumesc frumos! Intr-adevar a fost ceva deosebit! Sper sa fiu acolo si la anul si sa fie mult mai frumos ca anul acesta!
RăspundețiȘtergere