Cronica post FNT Bucuresti, 2009

S-a terminat si editia de anul acesta a Festivalului National de Teatru Bucuresti. Atat cat am reusit sa vad pot spune ca este... diferita. De la un an la altul, de la un oras la altul, spectacolele difera sub multe aspecte. Unele frivolizeaza prin limbaj, altele asigura un umor de calitate, iar altele surprind in diverse moduri, atentia spectatorului.

A fost un exercitiu bun de rabdare, cultura, o lectie de teatru impartita dupa voia fiecaruia intre piese clasice, teatre de prestigiu, actori de renume si o gramada de specialisti in spatele acestora.
FNT-ul de anul acesta si-a pastrat insa aerul burghez, de capitala moderna, intalnit pana si in teatru. Din pacate si-a pastrat si titulatura de "Festival National", desi cu totii am sperat la inca o editie internationala.

Au fost momente intr-adevar placute ce au spart tiparele conventionalului, au fost piese reusite, proiectii de filme in care nume mari ale teatrologiei de calitate s-au regasit pe pelicula.
Din ce am reusit sa vad, la ce am reusit sa asist si nu am prezentat pana acum voi trasa cateva repere esentiale:

1. Lansarea volumului "Dincolo de rol sau actorul nesupus", semnat George Banu, la Carturesti, alaturi de "Repetitiile si teatrul reinoit- secolul regiei", conceput si realizat de acelasi autor.
Despre acest eveniment pot sa spun decat atat: atmosfera distinsa, calda, ca intr-o adevarata seara de noiembrie, un fel de cenaclu despre teatru, cu ceai, prajiturele si lume buna. Si cand spun asta, ma refer desigur la Valentin Nicolau, Alina Mazilu, Marina Constantinescu ce au dorit sa-i fie alaturi lui George Banu. Dar ma refer in special la o aparitie ce-ti taie pur si simplu rasuflarea, prin simpla prezenta: Oana Pellea.

Nu stiu cum a fost perceputa si de altii aceasta lansare dar va asigur ca in atmosfera plutea pur si simplu o magie raspandita de fiecare dintre invitati dar mai ales de Oana. De la lectura de texte si pana la orice privire sau miscare, totul fascina si capta deopotriva asistenta.

A fost o lectie impresionanta despre ce inseamna intr-adevar teatrul, cat de greu ajungi la rezultate si mai ales, dupa cate ore de repetitii, care sunt cateva dintre tainele acestei arte si ce inseamna de fapt, viata unui actor. Am citit cateva pagini din "Repetitiile" iar dupa numai cateva randuri pot spune ca este intr-adevar, pentru cei pasionati, o adevarata incursiune intr-o lume fascinanta, o lume se se zamisleste pas cu pas pe acea scena, in fata ochilor nostri, dar dincolo de orice imagine perfecta pe care am dori sa ne-o cream vreodata. Recomand cu placere aceste doua carti celor ce vor sa paraseasca confortul scaunului dintr-o sala de spectacole si sa paseasca cat mai aproape de scena si de protagonistii ei.

2. Trei surori. Regia Ada Lupu. Teatrul "Mihai Eminescu" din Timisoara.


Forta. Talent. Cadru de exceptie. Miscari pline de pasiune. Fluiditatea actiunii. Momente tensionate ce se transforma fascinant de repede in hohote de ras. Transpunere scenica impresionanta. Degajare atat fizica cat si emotionala. Lumina. Culoare. Concizie. Modernism. Felicitari!


3. Man.In.Fest. Lansare indoliata.

Ceea ce trebuia sa reprezinte un eveniment deosebit, o incununare a muncii a doua nume importante din teatrologia contemporana a fost mai mult, o discutie la un ceai, intr-o dupa-amiaza la fel de sumbra ca si evenimentul. Ar fi trebuit sa fie acolo. Sa prezinte Man. In. Fest asa cum a facut-o la Alba, acum o luna. Ar fi trebuit sa vorbeasca despre Tabara de Dramaturgia Cotidianului pe care o realiza impreuna cu Miruna Runcan. Ar fi trebuit sa spuna ca Man.In. Fest este munca lor, alaturi de Raluca Sas-Marinescu, munca unor oameni ce au ales sa studieze comportamentele tinerilor, alaturi de tineri, dintr-o dragoste imensa pentru ei si mai ales, pentru teatru. Insa, cel ce a fost conf. univ. dr. C.C. Buricea - Mlinarcic a ales sa impartaseasca altei lumi din tainele teatrului. Asa se face ca lansarea Man.In.Fest a fost realizata de catre Mihaela Mihailov, Cristian Theodor Popescu si una dintre studentele distinsului profesor.

S-a vorbit despre aspecte de viata, tratate din perspectiva teatrologica, jurnalistica, sociala, in tabara mai sus mentionata, s-a vorbit despre texte scrise de tineri dramaturgi in urma cercetarilor pe care le-au efectuat in aceast tabara, despre o realitate nedeformata, redata in aceaste scenarii tocmai de protagonistii ei. Simplu. Sec. La obiect. Fara prea multe cuvinte. Pentru ca totul e de prisos atunci cand te gandesti cat putea sa zambeasca un om acum o luna, cata lumina imprastia in jur, ce dragoste pentru teatru a impartasit de-a lungul vietii, cate a lasat in urma, iar la lansarea Man. In. Fest din Bucuresti sa fie prezent, doar in sufletele celor care l-au cunoscut si indragit si in paginile unei reviste.


Mi-au ramas in minte cateva din cuvintele distinsului teatrolog care a fost C.C. Buricea - Mlinarcic, cuvinte care, intre peretii de la sub_Carturesti au sunat ca un indemn: "Nici un lucru bun nu apare dintr-o data".

4. "Sinucigasul" - de Nikolai Erdman, regia Felix Alexa


Ma gandesc ce ar mai fi de spus la o asemenea distributie: Dan Puric, Marius Bodochi, Silviu Biris, Maria Buza, Adela Marculescu, Cornel Constantin, intr-un cuvant TNB!

O sala mult prea mica pentru asa o distributie. Cu toate astea, fiecare spectator a gustat din plin orice moment, orice replica, orice expresie a fetei. Nu stiu exact cand anume s-au scurs cele doua ore plus sfertul academic. Eram pur si simplu absorbita de piesa. De text. De interpretare. De forta cu care fiecare replica nu era muscata si transpusa in cuvinte pline, in gesturi perfecte, intr-o tinuta expresiva.

Ma gandeam daca acesti actori sunt doar simpli oameni sau mai mult? Ce iti trebuie defapt ca sa fii actor? Erau practic una cu personajul, una cu scena si cu piesa intreaga. Impecabil spectacol, impecabila interpretare. Tinuta impresionanta, de la imagine pana la prestanta. O piesa pe care as vrea s-o revad mereu cu placere. Aplauze minute in sir. Ma dureau palmele. Dar aveam sufletul plin si, pentru prima data in acea zi, un zambet larg. A meritat intr-adevar! Felicitari tuturor! Felicitari Dan! Felicitari Marius! Felicitari Silviu!


Desigur ca reprezentatiile nu s-au terminat aici. Le-am mentionat pe cele mai importante si mai ales, pe cele care mi-au atras atentia in mod deosebit. In rest, FNT 2009 s-a descurcat bine pot sa zic. Nu a avut poate acea familiaritate pe care a avut-o ITF Alba Iulia acum o luna, a fost poate un pic distant in relatia organizare-public dar una peste alta a fost un maraton impresionant din care fiecare si-a ales, dupa gust, portia de cultura.


Obiectivitatea in aceste evenimente este poate mai mult ca in alte locuri, relativa. Cu toate astea pot spune ca mi-a placut FNT-ul 2009, mi-a placut ce am vazut si voi urmari cu interes si editia 2010!

Sursa Foto lansare G. Banu si lansare Man.In.Fest ITF Alba Iulia: Clarisa Iordache
Sursa Foto "Sinucigasul" si "Trei surori": Augustina Iohan

3 comentarii:

  1. Ai fost la lansarile de carte :) te invidiez vroiam sa ajung si eu :(( dar n-a fost sa fie o sa dau de edituri si o sa comand niste carti care mi-au facut cu ochiul :)

    Cat despre Sinucigasul l-am vazut de 3 ori pana acum si tot o sa-l ami vad cand s-o ami plictisi lumea ca e unul din spectacolele la care nu se fac rezervari si trebuie sa faci coada de 2 h pe putin ca sa iei bilet asta daca te scoli devreme ca altfel nu prinzi :D

    RăspundețiȘtergere
  2. Am fost la lansari. Pe cei de la Man.In.Fest ii mai vazusem la lansare si in Alba Iulia acum o luna, dar pe George Banu e prima data cand l-am intalnit. Cartile le-am cumparat pe loc pentru ca m-au impresionat atatea laude aduse lor, cat despre intalnirea cu Oana Pellea... nu, nu se poate descrie.

    Sinucigasul mai vreau si eu sa-l vad. Asa ca, anunta-ma si pe mine cand se plictiseste lumea.

    RăspundețiȘtergere
  3. :lol: greu de spus coada e din ce in ce mai mare :D dar e un semn foarte bun

    RăspundețiȘtergere