Despre concurenti si "Ziua de Maine", cu Silvan Stancel



Unul dintre membri juriului Festivalului - Concurs "Ziua de Maine" care a avut loc la Alba Iulia intre 13-15 noiembrie este Silvan Stancel, cantautor albaiulian, care a si castigat acum trei ani Marele Premiu al acestui festival. Despre acest eveniment, precum si despre viitorul folk-ului romanesc ne va vorbi in continuare, Silvan Stancel!


Iatalumea: Care este diferenta intre Silvan, concurentul de acum cativa ani la Ziua de maine si Silvan de anul acesta, membru al juriului?

In primul rand una de timp, apoi una de experienta scenica si de o mai mare experienta artistica in general. Din toamna anului 2006, cand participasem la acelasi festival in calitate de concurent, si pana in prezent au trecut destul de multe evenimente muzicale unde am avut fericita ocazie de a cunoaste multi artisti, de a vedea cum functioneaza sau cum nu functioneaza lucrurile in acest domeniu. Concurentul de acum cativa ani nu stia mai nimic despre acest sistem al festivalurilor si totodata nu cunostea mai nimic din universul contemporan al acestui gen muzical. Astazi, trecand prin atatea concursuri si cu rezultate foarte bune, ma simt de parca as fi absolvit o scoal de arta, foarte practica si pe care o recomand oricarui tanar artist. Este ceva unic, ce nu cred ca se invata la nicio scoală de stat, este pura practica de scena, absolut necesara pentru formarea oricarui artist. Astazi sunt trecut prin toate etapele acestui sistem si pot avea o viziune de ansamblu asupra lucrurilor, probabil acesta fiind si motivul pentru care organizatorii festivalului de la Alba Iulia mi-au acordat onoarea de a ma invita ca membru in juriu.


Iatalumea: Care postura a fost mai grea? cea de concurent sau cea de membru in juriu?


Postura de concurent a fost intotdeauna una plina de emotie, surpriza si entuziasm. A fost una motivanta din punct de vedere creativ artistic. Totodata a fost o postura plina de inocenta si o oarecare inconstienta absolut normala. Un concurent este asemenea unui pui care tocmai iese din ou si descopera lumea simtind fiecare milimetru de nou univers in care paseste. Postura de membru al juriului este una in care te simti foarte responsabil si in care lupta este in primul rand cu tine insuti, deoarece primul lucru pe care trebuie sa il respecti este corectitudinea … corectitudinea cu tine insuti si cu principiile muzicale in care tu crezi si pe care le materializezi intr-o nota finala, care cu siguranta depinde de sensibilitatea fiecaruia, de gradul de pregatire teoretica si practica muzicală. Totodata trebuie sa faci fata unor personalitati cu nume sonore care uneori au alte opinii si optiuni. Cred ca e important sa te respecti, sa-ti respecti valorile in care tu crezi si care nu sunt intotdeauna pe placul tuturor si sa-ti exprimi optiunile liber, sincer si fara teama.


Iatalumea: Cum au fost concurentii de anul acesta fata de cei din anii precedenti?


Putini ca numar, frumosi cu totii, fiecare a avut o anumita sensibilitate si originalitate, unii mai experimentati din punct de vedere artistic, altii mai la inceput si cu totii pe placul publicului. In fiecare am gasit, muzical vorbind, ceva ce mi-a placut si am apreciat.


Iatalumea: Departajarea lor s-a facut pe baza caror criterii? a fost o misiune grea desemnarea castigatorilor podiumului?


Juriul a fost format din noua persoane. Fiecare a filtrat prestatia concurentilor prin propria grila valorica si a dat o nota finala. La final s-a dat rezultatul clasamentului. Nu s-au negociat parerile. Din punct de vedere al procedurii a fost caât se poate de corect. Nu stiu care au fost criteriile celorlalti insa principalele mele criterii au fost urmatoarele (le exprim nu neaparat in ordinea importanţei): prezentă scenica, corectitudine in interpretare (sa nu falseze, chitara sa fie acordata, etc.), complexitatea compozitiei muzicale - originalitate, gradul de stapanire a tehnicilor de chitara si interpretare instrumentala, ritm - armonie – linie melodica – text, sensibilitate artistica ai gradul de a emotiona, gradul de priza la public.


Iatalumea: Care este viziunea ta in ce priveste evolutia muzicii folk in urmatorii ani? tinerii cantautori vor putea egala sau chiar depasi adevaratele valori actuale ale muzicii folk?


In primul rand, la ora actuala, ar trebui sa vedem daca mai putem da o definitie clara a muzicii folk … iar daca da, care ar fi aceea !? ... indiferent de definitie cred ca atata vreme cat va exista un om si o chitara, acest gen muzical nu se va sfarsi indiferent de stilul practicat pe chitara. Totodata, in muzica nu cred ca putem vorbi despre concurs intre sensibilitat artistice, fiecare artist are ceva unic care nu se poate compara, deci ideea de a depasi pe altcineva nu cred ca mai are relevanta din acest punct de vedere. Nu cred ca tinerii trebuie sa-si propuna sa depaseasca pe altcineva decat pe ei insisi. Lupta unui artist este cu sine insusi nu cu cineva exterior lui. In ceea ce priveste prezenta artistului in social, un rol important in vizibilitatea lui, si automat in cresterea gradului de notorietate, cu siguranta il are mass-media, care in ecuatia artist – public devine un coleg si partener al artistului intr-o relatie reciproc necesara.


Iatalumea: Care sunt proiectele tale de viitor in ceea ce priveste activitatea pe care o desfasori ca si muzician?


Proiectele mele muzicale se leaga strict de ceea ce simt muzical si de modul in care socialul si societatea ma va dori si va avea nevoie de punctul meu de vedere muzical. Imi doresc sa studiez zilnic chitara ca instrument, sa ma perfectionez continuu din punct de vedere a tehnicii instrumentale, sa descopar si să inventez tehnici noi pentru chitara acustica – naylon, sa compun piese instrumentale si chitara voce, iar daca sunt invitat in conditii decente sa cant pe scena. Totodata doresc sa continui proiectul www.acusticlive.ro si www.tabarachitara.ro


3 comentarii:

  1. Anonim11:58:00

    este foarte interesant ceea ce domnul Stancel afirma imi place foarte mult.

    RăspundețiȘtergere
  2. http://www.acusticlive.ro/16:04:00

    te felicit ! bravo pentru tot ce ai realizat...mi-ar place sa vin macar o data la voi...succes pe mai departe ! cu drag,Viorel...

    RăspundețiȘtergere